1. Начало
  2. Новини
  3. Как да планираме храната за кратка почивка
Как да планираме храната за кратка почивка

Как да планираме храната за кратка почивка

През последните години дългият уикенд, като че ли поизмести традиционната едноседмична почивка.

Някои хора избират дълъг уикенд на яхта, други на палатка, трети на бунгало, а четвърти пълен пансион в луксозен хотел! Тези последните няма да ги мислим, тъй като за тях всичко е предопределено.

Днес ще си поговорим за другите и предизвикателствата, пред които са изправени, когато плануват храната и напитките за уикенд бягството.

Когато плануваме дълга почивка на къмпинг, на палатка в дивото или на яхта в морето, едно от нещата които трябва да съобразим е условията да държим храната на студено.

Това често е предизвикателство, защото ограничава избора ни до дълготрайни продукти.  

За щастие, когато плануваме дълъг уикенд може да заложим на по-изискани рецепти и да превърнем кратката почивка в истинско гурме изживяване! Наличието на хладилни чанти, термо кутии и много много лед и „пингвини“ биха ни помогнали са съхраним храната студена почти 48 часа.

Доброто планиране и подреждане на продуктите са гаранция за кулинарен успех.

Като за начало е необходимо да обобщим броя на хората и да помислим върху менюто предварително. Опитайте се да го разпределите по дни, а за да е по-забавно - разпределете отговорностите между участниците. Нека всеки да предложи ястие, което ще сготви или коктейл, който ще направи!

Помислете за напитките и импровизирайте гурме бар. Не прекалявайте! Напитките трябва да са приветливи и запомнящите се, без да са прекалено засищащи или тежки.

За през деня изберете пенливи вина и слабоалкохолна бира, а за вечерта заложете на коктейли и уиски.

Ако е възможно, вземете две хладилни чанти – една за напитките и друга за храната.

Не подценявайте ползата от предварително охлаждане или замразяване на продуктите. За да задържите охлаждащия ефект замразете всичко, което може предварително.

Ден преди пътуването почистете и напълнете хладилната чанта с лед, за да се охлади.

Организарайте хладилната чанта по следния начин:
За периода от петък вечер до неделя трябва да планирате всичко по две - две вечери, две закуски и два обяда. Както и подходящо количество ободряващи, безалкохолни и алкохолни напитки.

В менюто включете ястия с минимална термична обработка и лесно пригодими за малко и за много хора.

Често, за закуска избирам палачинки – лесно може да се забъркат дори и в термус. Предварително си измерете сухите съставки и вземете в отеделен плик от вкъщи.
Друга опция е домашно направена гранола за любителите на по-здравословната закуска. Тортия или шакшука за всички, които предпочитат по-пикантна и засищаща закуска.

За вечеря пригответе скара с месо или морски дарове, добавете различни предварително направени и замразени  у дома разядки - като гуакамоле, хумус, баба гануш, авокадо мус.

Морските дарове може да почистите и замразите предварително, а ако почивате в морски район -купете пресни.

Подсказка за обяд – планирайте вечерята, така че да остане и за следващия ден за бърз споделен обяд – студени салати и мезета. Или ако ви се готви направете миш-маш.

Все пак сме на почивка!

Шеф Деси Славчева

Продукти на месеца

Магия Магия
Микс подправки за чаени кейкове, маслени сладкиши и бисквити, пана кота, мляко с ориз или плодов пай.
7.50лв Поръчай
Свежест Свежест
Микс от подправки за салата, таратор и студени зеленчукови супи.
8.00лв Поръчай
Соло Соло
Микс от подправки за яйца, омлет, яйца Бенедикт, сирене, бекон, кисело зеле и туршия.
7.00лв Поръчай
Морско дъно 2 Морско дъно 2
Микс подправки за октопод, раци, омари, миди, паста, пица, доматен сос, печени чушки, солен киш, зеленчукови супи и ястия.
8.50лв Поръчай

Рецепти на месеца

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за новини и промоции
Абонирай се
Авторски миксове подправки
Откажи