Фокача с брашно от лимец, песто с див чесън и „Морско дъно 2“
Количеството продукти е достатъчно за една фокача с размер 35 см на 25 см
За пестото
Разтворете маята със захарта в хладката вода и оставете да шупне.
В купа пресейте брашното. Направете кладенче по средата и внимателно сипете водата с разтворената мая, като замесвате с едната ръка.
Смесете, докато се образува лепкаво тесто. Постепенно сипете и мазнината – тя ще ви помогне да съберете тестото, без да е необходимо да добавяте още брашно, тъй като образувалото се тесто ще е лепкаво.
Омесете гладко и еластично тесто.
Поставете в дълбок съд и покрийте със стреч фолио. Оставете да втаса на стайна температура от 2 до 3 часа.
През това време направете пестото – нарежете чесъна на парчета и пасирайте с останалите съставки.
Ако сместа е много суха добавете още малко зехтин.
Премесете втасалото тесто и рапределте в тава с размери около 35 см на 25 см.
Направете дупки с пръст и щедро намажете с песто. Оставете да втаса още 20 минути.
През това време загрейте фурната на 200 градуса и печете около 30-35 минути. Докато хване хрупкава коричка.
Сервирайте топла или студена.
Да ви е сладко!
Деси Славчева
/личен готвач/