Хрупкави пресни картофи с майонеза с нигела и Морско дъно 1
Порции 4
За майонезата
Измийте картофите и ги сложете да се варят за 15- 20 минути, докато омекнат, но не трябва да се разпадат.
Отцедете водата и оставете сварените картофи да изсъхнат.
През това време пригответе майонезата.
В дълбок цилиндричен съд сипете яйцето, горчицата и Морско дъно 1.
Смесете с няколко пулса на пасатора. След това сипете олио, така че да покрие главата на пасатора и започнете внимателно да пасирате и издърпвате нагоре. Като не спирате да сипвате олиото на тънка струя. Накрая добавете маслото от нигела, лимоновата кора и сол на вкус.
Готовата майонеза приберете хладилника.
Сложете олиото за пържете в дълбока тенджера и включете котлона на средна температура.
Когато загрее изпържете картофите на няколко пъти.
Количеството на картофите трябва да е съобразено с големината на тенджерата – картофите не трябва да са един върху друг, а толкова колкото да се съберат на един ред.
Сервирайте картофите топли с майонезата.
Да ви е сладко!
Деси Славчева
/личен готвач/