Печена агнешка плешка с Гергьовче
Порции 4
За марината:
Изрежете излишната мазнина от плешката. С остър нож направете плитки разрези от край до край по ширината на плешката.
В купа смесете всички съставки за марината. Сложете агнешкото в дълбок съд и залейта с марината. Разпределете внимателно, така че да покриете хубаво цялото парче месо. Покрийте със стреч фолио и оставете в хладилника минимум за 10 часа, най-добре за 24.
Включете фурната на 225 градуса Целзий и оставете да загрее.
Подредете морковите и стеблата селъри на дъното на дълбока тава за печене, така че да образуват канапе върху което да поставите агнешката плешка. Главите лук разрежете на четири.
Поставете месото върху зеленчуците и сипете бялото вино. Подредете парчетата лук отстрани. Завийте с алуминиево фолио.
Сложете в предварително загрятата фурна до 225 градуса фурна и печете около 30 минути. След това намалете фурната до 180 градуса и печете още 1 час и 30 минути. Махнете фолиото и оставете да се запече за около 20-30 минути. Общо време за печене около 2 часа и 30 минути. Ако използвате по-голямо парче месо, може би ще се наложи да печете още 30 минути.
Прехвърлете готовото парче месо в чиния за сервиране. Наредете отстрани зеленчуците и лука.
За гарнитура сервирайте печени моркови и пащърнак и пържени пресни картофи.
Да ви е сладко!
Деси Славчева
/личен готвач/