Млечна баница с крем „Англез“ и щипка коледни подправки за меденки, топъл шоколад и греяно вино - SoGood "Коледа".
За баницата
Крем „Англез“
Смесете млякото, сметаната, яйцата и захарта в дълбока касерола и загрейте на слаб огън.
Дръпнете от котлона и добавете ½ чл микс подправки „Коледа“.
Изсипете юфката в предварително намазан с масло огнопорен съд с размер 30х20х5 см.
Залейте юфката с млечната смес и сложете да се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Печете до златисто за около 30 минути.
Извадете и намажете с масло.
Крем „Англез“
Сложете касерола с млякото и половината количество захар да кипне на средна температура.
През това време разбийте останалата захар с жълтъците.
На тънка струя сипете млякото към жълтъците, като бъркате непрекъснато с телена бъркалка.
След това сипете сместа отново в касеролата и върнете на котлона.
Бъркайте на слаб огън, докато се сгъсти достатъчно, за да оформи тънък слой върху обратната страна на лъжица.
Прекрайте пръста си през този слой – ако двете половини не се слеят, кремът е готов. Веднага дръпнете от огъня. Добавете микса „Коледа“и разбъркайте.
Нарежете баницата на парчета. В чиния за сервиране сипете от крема, поставете парчето баница отгоре и поръсете с лиофилизирани малини.
Да ви е сладко,
Деси Славчева
/Личен готвач/