1. Начало
  2. Рецепти
  3. Агнешко с басмати ориз, кашу, нар и щипка „Гергьовче“
Агнешко с басмати ориз, кашу, нар и щипка „Гергьовче“

Агнешко с басмати ориз, кашу, нар и щипка „Гергьовче“

от
Дата: 23 May 2020

Агнешко с басмати ориз, кашу, нар и щипка „Гергьовче

 

Необходими продукти:

  • Агнешка плешка или бутче около 1,3- 1,4 кг
  • 250 мл светла бира
  • 1 сл микс подправки за агнешко „Гергьовче“

За ориза:

  • 1 чч ориз басмати
  • 1  чч вода
  • 2 сл гхи /пречистено краве масло/- може да бъде заменено с друг вид мазнина.
  • 50 гр кашу
  • щипка сол
  • 1 нар

За млечни сос

  • 150 гр кисело мляко
  • 150 гр извара
  • ½ скилидка чесън
  • ½ чл сол
  • 1/2 чл „Гергьовче
  • 1 сл свежи листа кориандър или магданоз

Смесете супената лъжица „Гергьовче“ със солта и обтрийте агнешкото месо.

Поставете  в дълбока тава, залейте с бирата и завийте с алуминиево фолио.

Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 2 часа и 30 минути до 3 часа.

Месото е готово, когато лесно се отделя от кокала.

Измийте ориза под течаща вода, докато водата се избистри и оставете да се накисне за около час -два.  

Загрейте гхито в дълбока тенджера  на среден огън. Добавете кашуто и запържете до златисто.

Дръпнете от котлона, оставете за няколко секунди да се охлади и добавете отцедения ориз.

Разбъркайте, добавете водата и посолете с щипка сол. Поставете капака на тенджерата и върнете на котлона.

Оставете да къкри на слаб огън, докато водата изври. След това дръпнете огъня, без да отваряте капака – оставете да се задушава, докато почистите нара и приготвите млечния сос.

 

Пасирайте всички съставки за млечия сос. Обелете нара.

 

Обезкостете опеченото агнешко и нарежете на парчета.

 

В голяма дълбока чиния сипете ориза и парчетата агнешко. Объркайте внимателно.  

Поръсете със зрънца нар и листа кориандър или магданоз.

Сервирайте с млечния сос.

 

Да ви е сладко,

 

Деси Славчева

/Личен готвач/

 

 



Продукти:
- Гергьовче
- Комплект за месо
Facebook Twitter Pinterest Viber

Други рецепти

Подобни продукти

Микс подправки за свинско, сладки картофи, тиква, плодов пай, греяно вино. Пиги
Микс подправки за свинско, сладки картофи, зеле, тиква, плодов пай, греяно вино и други месни или вегетариански ястия.

10.50лв Поръчай
Микс подправки за октопод, раци, омари, миди, италианска и средиземноморска кухня. Морско дъно 2
Микс подправки за октопод, раци, омари, миди, паста, пица, доматен сос, печени чушки, солен киш, зеленчукови супи и ястия.
8.50лв Поръчай
Микс подправки за пилешко, пуешко, червени меса, наденички, картофи, карфиол, зеле, ризото, домашен хляб, средиземноморска кухня Петле пакет
Микс подправки за пилешко, пуешко, червени меса, наденички, картофи, карфиол, зеле, ризото, домашен хляб и соленки в още по-голяма опаковка от 80 г за презареждане.
8.50лв Поръчай
Микс от подправки за телешко, говеждо, стекове, джолан, гъби и други месни и вегетариански ястия. Гурме
Микс от подправки за телешко, говеждо, стекове, джолан, гъби, целина, фенъл, мусака и други месни и вегетариански ястия.
9.00лв Поръчай

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за новини и промоции
Абонирай се
Авторски миксове подправки
Откажи