1. Начало
  2. Рецепти
  3. Агнешко с басмати ориз, кашу, нар и щипка „Гергьовче“
Агнешко с басмати ориз, кашу, нар и щипка „Гергьовче“

Агнешко с басмати ориз, кашу, нар и щипка „Гергьовче“

от
Дата: 23 May 2020

Агнешко с басмати ориз, кашу, нар и щипка „Гергьовче

 

Необходими продукти:

  • Агнешка плешка или бутче около 1,3- 1,4 кг
  • 250 мл светла бира
  • 1 сл микс подправки за агнешко „Гергьовче“

За ориза:

  • 1 чч ориз басмати
  • 1  чч вода
  • 2 сл гхи /пречистено краве масло/- може да бъде заменено с друг вид мазнина.
  • 50 гр кашу
  • щипка сол
  • 1 нар

За млечни сос

  • 150 гр кисело мляко
  • 150 гр извара
  • ½ скилидка чесън
  • ½ чл сол
  • 1/2 чл „Гергьовче
  • 1 сл свежи листа кориандър или магданоз

Смесете супената лъжица „Гергьовче“ със солта и обтрийте агнешкото месо.

Поставете  в дълбока тава, залейте с бирата и завийте с алуминиево фолио.

Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 2 часа и 30 минути до 3 часа.

Месото е готово, когато лесно се отделя от кокала.

Измийте ориза под течаща вода, докато водата се избистри и оставете да се накисне за около час -два.  

Загрейте гхито в дълбока тенджера  на среден огън. Добавете кашуто и запържете до златисто.

Дръпнете от котлона, оставете за няколко секунди да се охлади и добавете отцедения ориз.

Разбъркайте, добавете водата и посолете с щипка сол. Поставете капака на тенджерата и върнете на котлона.

Оставете да къкри на слаб огън, докато водата изври. След това дръпнете огъня, без да отваряте капака – оставете да се задушава, докато почистите нара и приготвите млечния сос.

 

Пасирайте всички съставки за млечия сос. Обелете нара.

 

Обезкостете опеченото агнешко и нарежете на парчета.

 

В голяма дълбока чиния сипете ориза и парчетата агнешко. Объркайте внимателно.  

Поръсете със зрънца нар и листа кориандър или магданоз.

Сервирайте с млечния сос.

 

Да ви е сладко,

 

Деси Славчева

/Личен готвач/

 

 



Продукти:
- Гергьовче - подправки за агнешко
- Комплект за месо
Facebook Twitter Pinterest Viber

Други рецепти

Подобни продукти

Микс подправки за пилешко, пуешко, червени меса, наденички, картофи, карфиол, зеле, ризото, домашен хляб, средиземноморска кухня. Петле - подправки за птиче месо, картофи, чипс и зеле
Микс подправки за пилешко, пуешко, червени меса, наденички, картофи, карфиол, зеле, ризото, домашен хляб и соленки.
8.50лв Поръчай
Микс подправки за агнешко, кебап, кюфтета, барбекю, пържени картофи и вегетариански ястия. Гергьовче - подправки за агнешко
Микс подправки за агнешко, шишчета, кебап, барбекю, кюфтета, пържени картофи, бамя, зелен фасул, грах, патладжан и други месни или вегетариански ястия.
7.00лв Поръчай
Микс от подправки за яйца, омлет, яйца Бенедикт, сирене, бекон, кисело зеле и туршия. Соло пакет
Микс от подправки за яйца, омлет, яйца Бенедикт, сирене, бекон, кисело зеле и туршия в двойна опаковка от 80г за презареждане.
7.00лв Поръчай
Микс подправки за ориз, кебап, телешко, агнешко и пилешко месо. Персия - подправки за персийска кухня, ориз и кебап
Микс подправки за ориз, кебап, телешко, агнешко и пилешко месо.
9.50лв Поръчай

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за новини и промоции
Абонирай се
Авторски миксове подправки
Откажи