Агнешко с басмати ориз, кашу, нар и щипка „Гергьовче“
Необходими продукти:
За ориза:
За млечни сос
Смесете супената лъжица „Гергьовче“ със солта и обтрийте агнешкото месо.
Поставете в дълбока тава, залейте с бирата и завийте с алуминиево фолио.
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 2 часа и 30 минути до 3 часа.
Месото е готово, когато лесно се отделя от кокала.
Измийте ориза под течаща вода, докато водата се избистри и оставете да се накисне за около час -два.
Загрейте гхито в дълбока тенджера на среден огън. Добавете кашуто и запържете до златисто.
Дръпнете от котлона, оставете за няколко секунди да се охлади и добавете отцедения ориз.
Разбъркайте, добавете водата и посолете с щипка сол. Поставете капака на тенджерата и върнете на котлона.
Оставете да къкри на слаб огън, докато водата изври. След това дръпнете огъня, без да отваряте капака – оставете да се задушава, докато почистите нара и приготвите млечния сос.
Пасирайте всички съставки за млечия сос. Обелете нара.
Обезкостете опеченото агнешко и нарежете на парчета.
В голяма дълбока чиния сипете ориза и парчетата агнешко. Объркайте внимателно.
Поръсете със зрънца нар и листа кориандър или магданоз.
Сервирайте с млечния сос.
Да ви е сладко,
Деси Славчева
/Личен готвач/