НачалоРецептиАгнешко с басмати ориз, кашу, нар и щипка „Гергьовче“

Агнешко с басмати ориз, кашу, нар и щипка „Гергьовче“

Агнешко с басмати ориз, кашу, нар и щипка „Гергьовче

 

Необходими продукти:

За ориза:

За млечни сос

Смесете супената лъжица „Гергьовче“ със солта и обтрийте агнешкото месо.

Поставете  в дълбока тава, залейте с бирата и завийте с алуминиево фолио.

Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 2 часа и 30 минути до 3 часа.

Месото е готово, когато лесно се отделя от кокала.

Измийте ориза под течаща вода, докато водата се избистри и оставете да се накисне за около час -два.  

Загрейте гхито в дълбока тенджера  на среден огън. Добавете кашуто и запържете до златисто.

Дръпнете от котлона, оставете за няколко секунди да се охлади и добавете отцедения ориз.

Разбъркайте, добавете водата и посолете с щипка сол. Поставете капака на тенджерата и върнете на котлона.

Оставете да къкри на слаб огън, докато водата изври. След това дръпнете огъня, без да отваряте капака – оставете да се задушава, докато почистите нара и приготвите млечния сос.

 

Пасирайте всички съставки за млечия сос. Обелете нара.

 

Обезкостете опеченото агнешко и нарежете на парчета.

 

В голяма дълбока чиния сипете ориза и парчетата агнешко. Объркайте внимателно.  

Поръсете със зрънца нар и листа кориандър или магданоз.

Сервирайте с млечния сос.

 

Да ви е сладко,

 

Деси Славчева

/Личен готвач/

 

 

Facebook Twitter Pinterest Viber
Авторски миксове подправки
Откажи