НачалоРецептиСладко от праскови с "Магия"

Сладко от праскови с "Магия"

Сладко от праскови

Време за приготвяне: 5-6 часа

Дозата е за около 7-8 малки бурканчета (100мл)

Прасковите се потопят във вряла вода и след това се обелват и изчистват внимателно. Парчетата се слагат в студена вода, с една лъжичка лимонтузу, за да не загубят приятния си розово - оранжев цвят.  След това се нарязват на малки парчета и отново се пускат в студена вода с разтворено лимонтузу.

От водата и захарта се сварява сладък сироп, с който се заливат прасковите и се слагат да се варят на бавен огън, в широка тава.

От време на време, с лъжица се премахва образувалата се на повърхността пяна. 

Хубаво е сладкото да се вари на два пъти, за да може по-добре да прецените гъстотата му и да не го преварите.

Първоначално го оставете да ври, докато се сгъсти леко. След това го дръпнете от огъня и оставете да изстине. Вземете охладена чиния и със супена лъжица сипете малко от сладкото в чинията. Прекарайте пръст през средата, ако двете половинки се съберат, значи сладкото трябва да се вари още малко.  Върнете го отново на огъня и оставете да заври. Вземете нова чиста чиния и направете втора проверка. Няколко минути преди да е напълно готово сипете 1 чл лимонтузу, от микса подправки "Магия" и разбъркайте добре. Лимонтузуто се слага, за да предотврати процеса на захаросване.

Разсипете сладкото в малки бурканчета. Трябва да се напълнят до самото гърло на буркана. Внимавайте да не ги препълните. Затворете ги добре.

Наредете бурканите в дълбока тенджера, залейте с вода, така че да покрият капачките. Поставете тенджерата на котлона и оставете да заври. Варете бурканите 5 минути. След това внимателно ги извадете и обърнете върху кърпа с капачките надолу.

Сладкото може и да не се стерелизира, но в такъв случай трябва да го съхранявате в хладилника.

 

Да ви е сладко!

 

ДЕСИ СЛАВЧЕВА

/личен готвач/

Facebook Twitter Pinterest Viber
Авторски миксове подправки
Откажи