Има рецепти, които никога не променям!
Рецепти, неподвластни на времето и поколенията.
Днес споделям с вас любимата си стогодишна рецепта за лютеница, завещана ми от моята баба Сийка.
Колкото и да ни се иска да направим лютеницата бързо, това е процес, който ще отнеме почти цял ден.
Дозата по-долу се прави всяка година на открит огън в голямата тава за лютеница.
Ако нямате такива условия, може да направите в домашната кухня 1/2 или 1/3 от дозата.
Предварителна подготовка:
Според инструкциите на баба Сийка:
Опечете цели патладжаните и чушките - слагайте ги в съд с капак, за да се задушат. Сварете морковите, докато омекнат.
Доматите смеляйте със специална машинка за домати, която отделя люспите и семките.
Тъй като тези специални машинки, вече са трудно откриваеми малко промених технологията.
Аз попарвам целите домати във вряла вода и след това ги беля.
Обелените домати поставям в дълбока тава. След това с решетъчна лъжица прехвърлям месестата част в дълбока тенджера (излишната вода и семки остават в тавата, това редуцира периода за сгъстяване) и пасирам.
Приготвяне:
Тавата, в която ще се вари лютеницата, се слага върху печката и в нея се сипват всички съставки за марината, разбърква се добре.
Добавят се пасираните домати и се разбърква. Оставете да къкри на среден огън, като от време на време разбърквайте.
През това време обелете патладжаните и чушките. Смелете ги заедно с морковите в машинка за месо или кухненски робот.
Когато доматеното пюре се сгъсти, добавете останалите зеленчуци и разбъркайте. Оставете да поври още 10-15 минути.
Махнете тавата от огъня и оставете да изстине за 10-15 минути. Разбърквайте от време на време. Ако искате лютеницата да е леко кремообразна може да я пасирате допълнително преди да напълните бурканчетата. Опитайте, за да проверите как е на сол. Добавете още сол на вкус, ако е необходимо. Пожелание добавете и 1-2 чл SoGood „Градина“
Бурканите за лютеницата трябва да са сухи и чисти, както и капачките.
Поставете по няколко цели зрънца черен пипер на дъното на всеки буркан.
Внимателно напълнете бурканчетата до оформеното гърло. Не ги пълнете до горе. Леко притиснете с лъжица, за да изкарате въздуха от образувалите се балончета.
Преди да поставите капачката, почистете хубаво гърлото на буркана и затворете. Ако използвате винтови буркани, капачката не трябва да превърта.
Затворените буркани се слагат в голям съд, заливат се с топла вода и се слагат да заврат. Кипват се за 15-20 минути. Изважда се и се редят с капачките надолу.
Успех!
Шеф Деси Славчева