Домашна лютеница
Време за приготвяне: 1 ден
Порции: около 20 буркана от 300мл
Лютеницата е занимание, което ще ви отнеме цял ден. За целта се въоръжете с търпение и желание. Намерете някоя приятна селска къщурка с лятна кухня и приятели да ви помагат.
Подсигурете празни буркани, нови капачки, барбекю и разхладителни напитки и работата е гарантирана.
Ако все пак не разплагате с такива условия, лютеницата може да бъде приготвена и на котлона. Намалете продуктите на половина, за да е по-удобно за работа.
Преди да започне самото варене е необходимо малко предварителна подготовка. Чушките и патладжаните трябва да се опекат и обелят, а изчистените моркови да се сварят, докато омекнат. Ако работите на открито, най-бързият начин за масово печене е върху нагорещена ламарина или скара, поставени върху огън на открито. Опечените продукти се слагат в тенджери с капаци, за да се задушат и да са по-лесни за белене.
Доматите се измиват и почистват. За да се редуцира количеството вода в тях и да се варят по малко, се попарват предварително.
Голяма тенджера се пълни с вода и се слага да заври на огъня. Когато водата заври, доматите се пускат на партиди и се попарват за 5-6 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се оставят леко да изстинат, така че да не парят много, докато се белят.
Докато белите доматите, по - голяма част от сока и семките ще изтекат. Обелените домати се пасират с пасатор.
Тавата, в която ще се вари лютеницата, се слага върху печката и в нея се сипват всички съставки за марината, разбърква се добре.
Добавят се пасираните домати и се разбърква. Засилете огъня и от време на време хубаво разбърквайте.
През това време обелете патладжаните и чушките. Смелете ги заедно с морковите в машинка за месо или кухненски робот.
Когато доматеното пюре се сгъсти, добавете останалите зеленчуци и разбъркайте. Оставете да поври още 10-15 минути.
Махнете тавата от огъня и оставете да изстине за 10-15 минути. Разбърквайте от време на време. Ако искате лютеницата да е леко кремообразна може да я пасирате допълнително преди да напълните бурканчетата. Опитайте, за да проверите как е на сол. Добавете още сол на вкус или подправка, ако е необходимо.
Бурканите за лютеницата трябва да са сухи и чисти, както и капачките.
Поставете по няколко цели зрънца пипер във всеки буркан.
Внимателно напълнете бурканчетата до оформеното гърло. Не ги пълнете до горе. Леко притиснете с лъжица, за да изкарате въздуха от образувалите се балончета.
Преди да поставите капачката, почистете хубаво гърлото на буркана и затворете. Ако използвате винтови буркани, капачката не трябва да превърта.
Затворените буркани се слагат в голям съд, заливат се с топла вода и се слагат да заврат. Кипват се за 15-20 минути. Изважда се и се редят с капачките на долу.
Спорна работа!
ДЕСИ СЛАВЧЕВА
/личен готвач/