1. Начало
  2. Рецепти
  3. Домашна лютеница с "Градина"
Домашна лютеница с Градина

Домашна лютеница с "Градина"

от
Дата: 23 May 2020

Време за приготвяне: 5 часа
Време за готвене: 5 часа
Порции: 20 буркана от около 250 мл



Има рецепти, които никога не променям!

Рецепти, неподвластни на времето и поколенията.

Днес споделям с вас любимата си стогодишна рецепта за лютеница, завещана ми от моята баба Сийка.

Колкото и да ни се иска да направим лютеницата бързо, това е процес, който ще отнеме почти цял ден.

Дозата по-долу се прави всяка година на открит огън в голямата тава за лютеница.

Ако нямате такива условия, може да направите в домашната кухня 1/2 или 1/3 от дозата.

  • 15 кг домати
  • 7 кг чушки
  • 7 кг патладжани
  • 2 кг моркови
  • зърна черен пипер
За марината
  • 1 чч олио (чаша от 250 мл)
  • 1 чч захар
  • 1 чч червено вино
  • 2-3 чл сол
За допълнително вкус:

Предварителна подготовка:

Според инструкциите на баба Сийка:

Опечете цели патладжаните и чушките - слагайте ги в съд с капак, за да се задушат. Сварете морковите, докато омекнат.

Доматите смеляйте със специална машинка за домати, която отделя люспите и семките.

Тъй като тези специални машинки, вече са трудно откриваеми малко промених технологията.

Аз попарвам целите домати във вряла вода и след това ги беля.

Обелените домати поставям в дълбока тава. След това с решетъчна лъжица прехвърлям месестата част в дълбока тенджера (излишната вода и семки остават в тавата, това редуцира периода за сгъстяване) и пасирам.

Приготвяне:

Тавата, в която ще се вари лютеницата, се слага върху печката и в нея се сипват всички съставки за марината, разбърква се добре.

Добавят се пасираните домати и се разбърква. Оставете да къкри на среден огън, като от време на време разбърквайте.

През това време обелете патладжаните и чушките. Смелете ги заедно с морковите в машинка за месо или кухненски робот.

Когато доматеното пюре се сгъсти, добавете останалите зеленчуци и разбъркайте. Оставете да поври още 10-15 минути.

Махнете тавата от огъня и оставете да изстине за 10-15 минути. Разбърквайте от време на време. Ако искате лютеницата да е леко кремообразна може да я пасирате допълнително преди да напълните бурканчетата. Опитайте, за да проверите как е на сол. Добавете още сол на вкус, ако е необходимо. Пожелание добавете и 1-2 чл SoGood „Градина“

Бурканите за лютеницата трябва да са сухи и чисти, както и капачките.

Поставете по няколко цели зрънца черен пипер на дъното на всеки буркан.

Внимателно напълнете бурканчетата до оформеното гърло. Не ги пълнете до горе. Леко притиснете с лъжица, за да изкарате въздуха от образувалите се балончета.

Преди да поставите капачката, почистете хубаво гърлото на буркана и затворете. Ако използвате винтови буркани, капачката не трябва да превърта.

Затворените буркани се слагат в голям съд, заливат се с топла вода и се слагат да заврат. Кипват се за 15-20 минути. Изважда се и се редят с капачките надолу.

Успех!

 
Шеф Деси Славчева



Продукти:
- Градина
- Комплект за вегетарианци 1
- Комплект за вегетарианци 2
Facebook Twitter Pinterest Viber

Други рецепти

Подобни продукти

Комплект подправки за риба и морски дарове. Комплект за риба и морски дарове
Комплект с подправки за любители на риба и морски дарове. Подарете вкус!
50.00лв Поръчай
Микс подправки за чаени кейкове, маслени сладкиши и бисквити, пана кота, мляко с ориз или плодов пай. Магия
Микс подправки за чаени кейкове, маслени сладкиши и бисквити, пана кота, мляко с ориз или плодов пай.
7.50лв Поръчай
Комплект подправки подходящ за вегетариански ястия. Комплект за вегетарианци 1
Комплект с подправки за любители на постни манджи, вегетарианци и вегани. Подарете вкус!
53.00лв Поръчай
Комплект подправки за риба и морски дарове. Комплект за риба и морски дарове
Комплект с подправки за любители на риба и морски дарове. Подарете вкус!
50.00лв Поръчай

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за новини и промоции
Абонирай се
Авторски миксове подправки
Откажи