Пържени морски дарове с домашна майонеза
Време за приготвяне : 1 час
Порции: 4
За майонезата
В купа смесете брашното и подправката „Морско дъно 1“. Почистете и нарежете калмарите на кръгчета с дебелина от около 5 мм.
Почистете скаридите – запазете последна люспа и опашката.
Оставете да се отцедят и подсушете внимателно с домакинска хартия.
През това време пригответе майонезата.
В дълбок, тесен съд сложете яйцето и олиото. Поставете пасатора плътно на дъното, включете го и внимателно започнете да издърпвате нагоре. Разбивайте, докато се получи хубава кремообразна смес. Добавете горчицата, лимоновия сок и сол на вкус.
Загрейте олиото за пържене в дълбок тиган или чугунена тенджера.
В купата с брашно поставете няколко кръгчета калмари и ги оваляйте хубаво в брашното. Извадете едно по едно, изтупайте внимателно, така че да падне излишното брашно.
Сложете в нагорещената мазнина и пържете до златисто.
Готовите калмари извадете върху чиния покрита с домакинска хартия.
Сервирайте веднага с купичка майонеза.
Да ви е сладко!
ДЕСИ СЛАВЧЕВА
/личен готвач/