Летен плодов пай
Време за приготвяне:1час и 30 мин.
Порции: 16 /форма с диаметър 24-26 см/
За плънката
За тестото
За хрупкавия топинг от маслени трохи
Измийте и почистете плодовете. Нарежете ги на едри кубчета. Поставете всички плодове в голяма купа и поръсете със захарта, лъжичка "Магия" и лимоновия сок.
В друга купа смесете брашното със солта и лъжичка "Магия". Нережете маслото на дребни кубчета. Разтрийте хубаво с брашното, докато стане на трохи. Прибавете бялото вино и жълтъка. Омесето еластично тесто. Ако тестото е лепкаво и се къса, добавете още малко брашно.
Набрашнете работния плот и разточете кора с дебелина около 5 мм. Внимателно я поставете във формата за пай или тарта. Притиснете кората тесто по страните на тавата и с нож изрежете стърчащите крайща.
Надупчете цялата кора с вилица.
Сипете плодовата смес и разпределете равномерно върху тестото. Отгоре сложете няколко кубчета масло и поръсете слой маслени трохи.
Поставете в предварително загрята до 180 градуса Целзий фурна.
Печете около 40 - 50 минути, докато се зачерви от всички страни.
Сервирайте топъл или студен.
Да ви е сладко!
ДЕСИ СЛАВЧЕВА
/личен готвач/