1. Начало
  2. Рецепти
  3. Лешникова торта с руби и „Вдъхновение“
Лешникова торта с руби и „Вдъхновение“

Лешникова торта с руби и „Вдъхновение“

от
Дата: 23 May 2020

Продукти за руби шоколадово  кремю 

  • 260 г прясно мляко
  • 260 г животинска сметана (35% масленост)
  • 8  жълтъка
  • 60 г захар
  • 240 г руби шоколад
  • 4 г желатин
  • 1 чл лиофилизирани малини
  • 1 чл микс подправкиВдъхновение

Продукти за лешникови платки ( 5бр. с диаметър 24 см)

 

1-ва смес

  • 345 г лешници без люспа
  • 195 г пудра захар
  • 150 г белтъци (на стайна температура)

2-ра смес (белтъчен меренг)

  • 195 г белтъци (на стайна температура)
  • 105 г бяла кристална захар
  • 60 г бяло брашно
  • 40 г краве масло

 

Продукти за руби ганаш "Монте" за декорация

  • 600 г животинска сметана (35% масленост)
  • 250 г руби шоколад
  • 1/4 чл червена боя за шоколад

 

Метод за приготвяне на руби шоколадовото кремю.

  1. Накиснете желатина в студена вода. Ако използвате желатин на прах, предварително го разтворете в 24 г вода (пропорция 1:6 желатин към вода).
  2. Сложете шоколада, подправките и лиофилизираните малини в купа с овално дъно.
  3. С ръчна бъркалка смесете жълтъците със захарта в огнеопорна купа.  Междувременно, в малка касерола кипнете млякото и сметаната. Без да прекъсвате бъркането на жълтъците, внимателно – на тънка струя, добавете млечната смес към яйчната. 
  4. Налейте темперираната смес в нова касерола и сгъстете на бавен огън за около 15 секунди или докато достигне 83 градуса Целзий.
  5. Свалете от котлона, разбъркайте, за да отнемете малко от температурата и през сито изсипете върху шоколада. 
  6. Добавете желатина и покрийте със стреч фолио.  
  7. Оставе за кратко, да се запари. 
  8. С помощта на пасатор емулсирайте кремюто до еднородна смес. 
  9. Покрийте със стреч фолио, охладете малко и приберете  в хладилник за поне 8 часа, най-добре за една нощ.  

Метод за приготвяне на руби ганаш.  

  1. Разтопете шоколада заедно с боята на водна баня. 
  2. Кипнете 200 г от сметаната и сипете към шоколада при непрекъснато бъркане. 
  3. След това добавете и останалата студена сметана. 
  4. Разбъркайте с ръчна бъркалка до получаването на хомогенна смес. 
  5. Покрийте със стреч фолио и прибирете в хладилника за няколко часа, докато се охлади.

Метод за приготвяне на лешниковите платки.

Пригответе първата смес.

  1. Смеляйте лешниците и пудрата захар в чопър до получаване на фина пудра. 
  2. Преместете в голяма купа постепенно добавете белтъците, разбърквайки до получаването на хомогенна смес.  

Пригответе втората смес.

  1. С миксер избийте белтъците до мека пяна, постепенно добавете кристалната захар и продължете да избивате до образуване на твърди връхчета.
  2. Добавете меренга и брашното към лешниковата смес и разбъркайте със силиконова шпатула до получаването на еднородна смес.
  3. Отделете малка част от тази смес в отделна купа и прибавете маслото. 
  4. Разбъркайте до пълното усвояване на маслото и върнете обратно към другата смес. Разбъркайте, докато смесите напълно всички съставки.
  5. От тази смес, върху хартия за печене с ринг оформете 5 платки с диаметър от 24 см.
  6. Печете в предварително загрята до 200 градуса Целзий фурна  до готовност.
  7. Оставете платките да се охладят.

Монтиране на тортата.

  1. Извадете охладеното кремю и го разбийте с миксера.
  2. Поставете  ринг за торта с 24 см диаметър върху подложката за торта, поставете ацетатна лента от вътрешната страна. 
  3. На дъното поставете първата платка, намажете с кремю. 
  4. По този начин наредете и разпределете останалите платки и кремю, като завършите със слой кремю.
  5. Приберете тортата във фризера за няколко часа.

Декорация.

  1. На средна скорост с миксера разбийте охладения руби ганаш до твърди връхчета. 
  2. Прехвърлете в пош с накрайник за декорация по ваш избор.
  3. Извадете тортата, освободете  от ринга и ацетатната лента и декорирайте с ганаш.

 

Успех!

 

Деси Славчева

/личен готвач/



Продукти:
Facebook Twitter Pinterest Viber

Други рецепти

Подобни продукти

Микс подправки за хумус и различни вегетариански ястия. Ориент
Микс подправки за хумус и различни вегетариански ястия.
11.50лв Поръчай
Микс подправки за пилешко, пуешко, червени меса, наденички, картофи, карфиол, зеле, ризото, домашен хляб, средиземноморска кухня Петле пакет
Микс подправки за пилешко, пуешко, червени меса, наденички, картофи, карфиол, зеле, ризото, домашен хляб и соленки в още по-голяма опаковка от 80 г за презареждане.
8.50лв Поръчай
Микс подправки за ориз, кебап, телешко, агнешко и пилешко месо. Персия
Микс подправки за ориз, кебап, телешко, агнешко и пилешко месо.
9.50лв Поръчай
Микс подправки за такос, гуакамоле, боритос, боб и барбекю - люта. Ню Мексико
Микс подправки за такос, гуакамоле, боритос, боб и барбекю - люта.
9.50лв Поръчай

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за новини и промоции
Абонирай се
Авторски миксове подправки
Откажи