През последните години мидите станаха достъпен продукт в големите супер маркети и рибни магазини. Привърженици сме на консумацията на миди, когато сме близо до морето, но все пак понякога се изкушаваме да си купим и когато сме далеч от там...
Мидите са един от най-лесните за приготвяне морски дар.
Почистете мидите – от водорасли. Ако има отворени ги остранете – не са годни за консумация. В голяма тенджера сипете виното, нарязаните на филии скилидки чесън, подправките, солта и мидите. Покрийте тенджерата с капак и сложете на среден огън. Задушавайте около 5 – 10 минути, докато се отворят мидите. Сипете в дълбока чиния с отделилия се сос и сервирайте.
Ако има все още неотворени миди изхвърлете ги. Щом не са се отворили - значи нещо не е наред с тях и не са годни за ядене!
Да ви е сладко,
ДЕСИ СЛАВЧЕВА
/личен готвач/