НачалоРецептиПържоли с "Гергьовче"

Пържоли с "Гергьовче"

За маринатa

Нарежете месото на четири  сравнително равни парчета. Изтънете месото, като разрязвате по дължина, без да прерязвате до дъно. Начукайте всяко парче с обратната страна на острието на  кухненския нож. Овкусете от двете страни, поръсвайки  „Гергьовче“. Разрежете портокала, на две и след това на полукръгове.

Наредете пържолите в дълбок съд, като между отделните редове слагате резенчета портокал и поливате с малко бяло вино. Накрая изстискайте сока от портокала за маринатата. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да се маринова за около час.

През това време, обелете и смачкайте скилидките чесън.

В тиган, на лек до умерен огън, загрейте 2 сл зехтин, сложете скилидките чесън и мащерката и щипка сол. Задушавайте около 5 минути, докато чесънът и мащерката пуснат от аромата си. Добавете няколо парчета портокал и ги запържете от всяка страна за по 2 - 3 минути. Сипете и портокаловия сок. Оставете да ври на слаб огън за няколко минути. Прехвърлете в купа.

Извадете пържолите от марината и ги подсушете с домакинска хартия. В тиган с дебело дъно  сложете 1 супена лъжица зехтин и  малка бучка масло с големината на супена лъжица.

Внимателно запечатайте пържолите от двете страни за по около 2-3 минути в нагорещен тиган. Наредете всички пържоли отново в тигана, сложете още 1 сл зехтин и малка бучка масло. Полейте с маринатата и покрийте с капак. Пържолите ще си пуснат допълнително течност. Задушавайте около 20-30 минути на ниска температура, като внимавате да не изври течността. При нужда сипете малко от портокаловата течност.  Месото е готово, когато го боцнете с вилица и от него излиза бистър сок. Махнете капака и оставете течността да изври напълно. Извадете месото в затоплена чиния за сервиране.

Оберете по-едрите, загорели остатъци от тигана и сипете портокаловата смес в тигана. Оставете да ври на умерен огън, докато се редуцира.

Сервирайте месото с гарнитура според вашия вкус или със задушени картофи и малко от редуцирания сос.

 

Да ви е сладко,

 

ДЕСИ СЛАВЧЕВА

/личен готвач/

Facebook Twitter Pinterest Viber
Авторски миксове подправки
Откажи