1. Начало
  2. Рецепти
  3. Агнешки пържоли с "Гергьовче"
Агнешки пържоли с Гергьовче

Агнешки пържоли с "Гергьовче"

от
Дата: 24 May 2020

  • 800 г обезкостена агнешка плешка или агнешки котлети
  • 2/3  чч прясно изцеден портокалов сок – 200 мл
  • 4 скилидки чесън
  • няколко стръкчета прясна мащерка
  • 2 сл масло
  • Зехтин
  • 1 портокал нарязан на кръгчета

За маринатa

  • сока на един портокал
  • 1 портокал нарязан на кръгчета
  • 50 мл бяло вино
  • 1/3 чл „Гергьовче

Нарежете месото на четири  сравнително равни парчета. Изтънете месото, като разрязвате по дължина, без да прерязвате до дъно. Начукайте всяко парче с обратната страна на острието на  кухненския нож. Овкусете от двете страни, поръсвайки  „Гергьовче“. Разрежете портокала, на две и след това на полукръгове.

Наредете пържолите в дълбок съд, като между отделните редове слагате резенчета портокал и поливате с малко бяло вино. Накрая изстискайте сока от портокала за маринатата. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да се маринова за около час.

През това време, обелете и смачкайте скилидките чесън.

В тиган, на лек до умерен огън, загрейте 2 сл зехтин, сложете скилидките чесън и мащерката и щипка сол. Задушавайте около 5 минути, докато чесънът и мащерката пуснат от аромата си. Добавете няколо парчета портокал и ги запържете от всяка страна за по 2 - 3 минути. Сипете и портокаловия сок. Оставете да ври на слаб огън за няколко минути. Прехвърлете в купа.

Извадете пържолите от марината и ги подсушете с домакинска хартия. В тиган с дебело дъно  сложете 1 супена лъжица зехтин и  малка бучка масло с големината на супена лъжица.

Внимателно запечатайте пържолите от двете страни за по около 2-3 минути в нагорещен тиган. Наредете всички пържоли отново в тигана, сложете още 1 сл зехтин и малка бучка масло. Полейте с маринатата и покрийте с капак. Пържолите ще си пуснат допълнително течност. Задушавайте около 20-30 минути на ниска температура, като внимавате да не изври течността. При нужда сипете малко от портокаловата течност.  Месото е готово, когато го боцнете с вилица и от него излиза бистър сок. Махнете капака и оставете течността да изври напълно. Извадете месото в затоплена чиния за сервиране.

Оберете по-едрите, загорели остатъци от тигана и сипете портокаловата смес в тигана. Оставете да ври на умерен огън, докато се редуцира.

Сервирайте месото с гарнитура според вашия вкус или със задушени картофи и малко от редуцирания сос.

 

Да ви е сладко,

 

ДЕСИ СЛАВЧЕВА

/личен готвач/



Продукти:
- Гергьовче
- Комплект за месо
Facebook Twitter Pinterest Viber

Други рецепти

Подобни продукти

Микс от подправки за яйца, омлет, яйца Бенедикт, сирене, бекон, кисело зеле и туршия. Соло пакет
Микс от подправки за яйца, омлет, яйца Бенедикт, сирене, бекон, кисело зеле и туршия в двойна опаковка от 80г за презареждане.
7.00лв Поръчай
Комплект за пикник. Комплект за пикник
Памучна покривка с размер 120х120см, четири антибактериални кърпи и многофункционална дървена кутия за прибори и подправки.
90.00лв Поръчай
Микс подправки за зеленчуци и различни вегетариански и месни ястия. Градина
Микс подправки за зеленчуци и различни вегетариански и месни ястия.
8.50лв Поръчай
Микс подправки за агнешко, кебап, кюфтета, барбекю, пържени картофи и вегетариански ястия. Гергьовче
Микс подправки за агнешко, шишчета, кебап, барбекю, кюфтета, пържени картофи, бамя, зелен фасул, грах, патладжан и други месни или вегетариански ястия.
7.00лв Поръчай

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за новини и промоции
Абонирай се
Авторски миксове подправки
Откажи