За маринатa
Нарежете месото на четири сравнително равни парчета. Изтънете месото, като разрязвате по дължина, без да прерязвате до дъно. Начукайте всяко парче с обратната страна на острието на кухненския нож. Овкусете от двете страни, поръсвайки „Гергьовче“. Разрежете портокала, на две и след това на полукръгове.
Наредете пържолите в дълбок съд, като между отделните редове слагате резенчета портокал и поливате с малко бяло вино. Накрая изстискайте сока от портокала за маринатата. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да се маринова за около час.
През това време, обелете и смачкайте скилидките чесън.
В тиган, на лек до умерен огън, загрейте 2 сл зехтин, сложете скилидките чесън и мащерката и щипка сол. Задушавайте около 5 минути, докато чесънът и мащерката пуснат от аромата си. Добавете няколо парчета портокал и ги запържете от всяка страна за по 2 - 3 минути. Сипете и портокаловия сок. Оставете да ври на слаб огън за няколко минути. Прехвърлете в купа.
Извадете пържолите от марината и ги подсушете с домакинска хартия. В тиган с дебело дъно сложете 1 супена лъжица зехтин и малка бучка масло с големината на супена лъжица.
Внимателно запечатайте пържолите от двете страни за по около 2-3 минути в нагорещен тиган. Наредете всички пържоли отново в тигана, сложете още 1 сл зехтин и малка бучка масло. Полейте с маринатата и покрийте с капак. Пържолите ще си пуснат допълнително течност. Задушавайте около 20-30 минути на ниска температура, като внимавате да не изври течността. При нужда сипете малко от портокаловата течност. Месото е готово, когато го боцнете с вилица и от него излиза бистър сок. Махнете капака и оставете течността да изври напълно. Извадете месото в затоплена чиния за сервиране.
Оберете по-едрите, загорели остатъци от тигана и сипете портокаловата смес в тигана. Оставете да ври на умерен огън, докато се редуцира.
Сервирайте месото с гарнитура според вашия вкус или със задушени картофи и малко от редуцирания сос.
Да ви е сладко,
ДЕСИ СЛАВЧЕВА
/личен готвач/