За тестото
За соса
Затоплете млякото. Отделете половината в купичка и начупете маята в него. Поръсете с малко захар и оставете да шупне на топло място.
В голяма купа смесете брашното, солта, захарта, чаената лъжичка подправка "Магия" и кората от лайм. Направете кладенче по средата и сипете млякото, яйцето и млякото с шупналата мая. Омесете меко и еластично тесто.
Ако тестото ви е прекалено меко - добавете още малко брашно. Ако лепне, но има плътност - до омесете с малко разтопено масло.
Поставете тестото в намазненана купа, намажете го отгоре с малко масло, за да не хване коричка и покрийте с прозрачно фолио. Оставете на топло да втаса за около 40 минути или докато удвои обема си.
През това време подгответе соса.
Накиснете стафидите в малко алкохол. Извадете и подсушете в домакинска хартия. Нарежете орехите на едро. В купа смесете орехите със стафидите и захарта. В друга купа разтопете маслото.
Втасалото тесто разделете на около 30 еднакви парчета, от които оформете малки топчета. Във всяко топче сложете парче локум.
След това, потопете топчетата в разтопеното масло и после в ореховата смес. Подредете ги на пластове в кръгла или правоъгълна форма за кекс, предварително намазнена с малко масло. Пласт върху пласт, докато свършат. Ако ви остане орехова смес, поръсете отгоре и залейте с останалото масло.
Покрийте формата и оставете да втаса още 10-15 минути на топло място.
Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 50 минути. Извадете и оставете да изстине. Обърнете върху чиния за сервиране.
Да ви е сладко!
ДЕСИ СЛАВЧЕВА
/личен готвач/