Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 2 часа
Порции: 6 За тази рецепта е хубаво да съобразите количеството мляко и яйца спрямо вместимостта на огнеупорната форма, в която ще печете.
Ако не сте сигурни, напълнете я с вода, така че да покрие 2/3 от височината на формата. След това изсипете водата в съд измерете колко тежи.
Спрямо това количество преценете колко яйца и мляко да използвате. Вземете под внимание, че
теглото на едно средно голямо яйце е около 50 грама. За всяко яйце добавете по 100 мл прясно мляко.
В тази рецепта избрах да поръся със захар, която карамелизирам преди сервиране с горелката, по този начин се получава хрупкава коричка и козунакът не се напоява с карамел.
Продуктите изброени по-долу са за форма с вместимост 800 мл.
500 мл прясно мляко
6 яйца
½ чч захар
стар козунак или панетоне
1 чл SoGood Етиопия
1 сл пудра захар
3 сл кристална захар за карамелизиране
Нарежете козунака на кубчета, поставете ги в тава застлана с хартия за печене и поръсете с пудра захар. Запечете във фурната до златисто. Извадете и оставете да се охладят.
Разпределете във формата.
Разбийте млякото с яйцата, подправките и захарта, докато се разтвори захарта. Прецедете сместа през цедка и изсипете върху козунака.
Оставете да се накисне за 10 минути.
Сложете формата в по-голяма тава. Сипете вода и сложете да се пече на водна баня на 110 градуса.
Десертът е готов, когато започне да се втвърдява в центъра.
Извадете и оставете да се охлади.
Преди сервиране, ако не сте сложили карамел на дъното, поръсете със захар и карамелизирайте с горелката.