1. Начало
  2. Рецепти
  3. Киш Лорен с щипка подправки
Киш Лорен с щипка подправки

Киш Лорен с щипка подправки

от
Дата: 31 October 2021

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 30 минути
Порции: 8

Обичам да излизам извън очертанията на класическите рецепти, но си има някои класики, които не пипаме. Такава рецепта е рецептата за класически киш "Лорен".

Първо правило - пригответе френско маслено тесто!  Избрахме класическа рецепта за масла - pâte brisée .

Другото задължително нещо в класическия киш е сиренето Gruyère – придава приятна кремообразност на плънката и острота на вкуса. в краен случай може да бъде заменено със Comté.

И последно, но не на последно място, за невероятен резултат и френски фасон добавих щипка от подправката ни за телешко, съдържаща естрагон, мента, черен пипер и морска сол – SoGood „Гурме“


Продукти за киш с диаметър 20-23 см.
  • 250 г бяло брашно
  • 150 г краве масло
  • 1 чл сол
  • 1 щипка пудра захар
  • 1 яйце
  • 1 сл (15 мл) студено  мляко

Продукти за плънката
  • 400  мл течна сметана от животински произход
  • 2 яйца
  • 3 жълтъка
  • 100 грама настърган грюйер/комте
  • 100 грама нарязан на дребно пушен свински врат или шунка
  • 1/4 чл  подправката ни за телешко, съдържаща естрагон, мента, черен пипер и морска сол – SoGood „Гурме“
Начин на приготвяне:
  1. Изсипете брашното  на купчинка върху плота  и направете кладенче по средата. Добавете нарязаното на малки кубчета масло, солта, захарта и яйцата. С пръсти смесете последните съставки до образуването на кремообразна смес и постепенно ги замесете с брашното. Накрая добавете млякото и продължете да месите, докато се получи стегнато тесто. Оформете на топка, завийте във фолио и оставете да си почине в хладилника за около 20 минути.
  2. Включете фурната на 190 градуса.
  3. Разточете охладеното тесто до кора с дебелина от около 2 мм и я поставете върху формата за тарта (за най-добър резултат и презентация изплзайте форма с подвижно дъно). Внимателно притиснете и прекарайте точилката по борда на формата и остранете излишното тесто. Приберете в хладилника за около 20 минути.
  4. С вилица надупчете основата на киша, сложете хартия за печене и запълнете плътно със суров нахут, боб или силиконови топчета.
  5. Сложете да се пече за около 20 минути. Извадете, махнете топчетата и хартията. Намалете фурната на 170 градуса и допечете за още 10-15 минути – кората трябва да се зачерви.
  6. Извадете и оставете да изстине.
  7. През това време направете плънката.
  8. Запържете месото в тиган до златисто.
  9. Разбийте яйцата със сметаната и подправките.
  10. Настържете сиренето грюйер.
  11. Поставете парченцата месо в киша. Сипете от яйчната смес и поръсете със сиренето.
  12. Печете на 160 градуса за около 20- 30 минути - докато се зачерви.

Да ви е сладко!


Продукти:
- Гурме - подправки за телешко, гъби и кореноплодни
- Комплект за месо
Facebook Twitter Pinterest Viber

Други рецепти

Подобни продукти

Микс подправки за октопод, раци, омари, миди, италианска и средиземноморска кухня. Морско дъно 2 - подправки за пица, паста, миди и октопод
Микс подправки за октопод, раци, омари, миди, паста, пица, доматен сос, печени чушки, солен киш, зеленчукови супи и ястия.
8.50лв Поръчай
Микс от подправки за салата, таратор и студени зеленчукови супи. Свежест - подправки за салата
Микс от подправки за салата, таратор и студени зеленчукови супи.
8.00лв Поръчай
Дървена кутия за съхранение Дървена кутия за съхранение "SoGood Survival Kit"
Дървена кутия подходяща както за 9 SoGood любими микса, така и за други животоспасяващи кулинарни и лични аксесоари!
25.00лв Поръчай
Микс подправки за пилешко, пуешко, червени меса, наденички, картофи, карфиол, зеле, ризото, домашен хляб, средиземноморска кухня. Петле - подправки за птиче месо, картофи, чипс и зеле
Микс подправки за пилешко, пуешко, червени меса, наденички, картофи, карфиол, зеле, ризото, домашен хляб и соленки.
8.50лв Поръчай

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за новини и промоции
Абонирай се
Авторски миксове подправки
Откажи