Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 30 минути
Порции: 8 Обичам да излизам извън очертанията на класическите рецепти, но си има някои класики, които не пипаме. Такава рецепта е рецептата за класически киш "Лорен".
Първо правило - пригответе френско маслено тесто! Избрахме класическа рецепта за масла - pâte brisée .
Другото задължително нещо в класическия киш е сиренето Gruyère – придава приятна кремообразност на плънката и острота на вкуса. в краен случай може да бъде заменено със Comté.
100 грама нарязан на дребно пушен свински врат или шунка
1/4 чл подправката ни за телешко, съдържаща естрагон, мента, черен пипер и морска сол – SoGood „Гурме“
Начин на приготвяне:
Изсипете брашното на купчинка върху плота и направете кладенче по средата. Добавете нарязаното на малки кубчета масло, солта, захарта и яйцата. С пръсти смесете последните съставки до образуването на кремообразна смес и постепенно ги замесете с брашното. Накрая добавете млякото и продължете да месите, докато се получи стегнато тесто. Оформете на топка, завийте във фолио и оставете да си почине в хладилника за около 20 минути.
Включете фурната на 190 градуса.
Разточете охладеното тесто до кора с дебелина от около 2 мм и я поставете върху формата за тарта (за най-добър резултат и презентация изплзайте форма с подвижно дъно). Внимателно притиснете и прекарайте точилката по борда на формата и остранете излишното тесто. Приберете в хладилника за около 20 минути.
С вилица надупчете основата на киша, сложете хартия за печене и запълнете плътно със суров нахут, боб или силиконови топчета.
Сложете да се пече за около 20 минути. Извадете, махнете топчетата и хартията. Намалете фурната на 170 градуса и допечете за още 10-15 минути – кората трябва да се зачерви.
Извадете и оставете да изстине.
През това време направете плънката.
Запържете месото в тиган до златисто.
Разбийте яйцата със сметаната и подправките.
Настържете сиренето грюйер.
Поставете парченцата месо в киша. Сипете от яйчната смес и поръсете със сиренето.
Печете на 160 градуса за около 20- 30 минути - докато се зачерви.
Да ви е сладко!
Продукти: - Гурме - подправки за телешко, гъби и кореноплодни - Комплект за месо
Комплект предназначен за любителите на интернационалната кухня и пътешествията! Прекрасна селекция от аромати, допълващи разнообразни ястия от цял свят! Подарете вкус!