1. Начало
  2. Рецепти
  3. Киш Лорен с щипка подправки
Киш Лорен с щипка подправки

Киш Лорен с щипка подправки

от
Дата: 31 October 2021

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 30 минути
Порции: 8

Обичам да излизам извън очертанията на класическите рецепти, но си има някои класики, които не пипаме. Такава рецепта е рецептата за класически киш "Лорен".

Първо правило - пригответе френско маслено тесто!  Избрахме класическа рецепта за масла - pâte brisée .

Другото задължително нещо в класическия киш е сиренето Gruyère – придава приятна кремообразност на плънката и острота на вкуса. в краен случай може да бъде заменено със Comté.

И последно, но не на последно място, за невероятен резултат и френски фасон добавих щипка от подправката ни за телешко, съдържаща естрагон, мента, черен пипер и морска сол – SoGood „Гурме“


Продукти за киш с диаметър 20-23 см.
  • 250 г бяло брашно
  • 150 г краве масло
  • 1 чл сол
  • 1 щипка пудра захар
  • 1 яйце
  • 1 сл (15 мл) студено  мляко

Продукти за плънката
  • 400  мл течна сметана от животински произход
  • 2 яйца
  • 3 жълтъка
  • 100 грама настърган грюйер/комте
  • 100 грама нарязан на дребно пушен свински врат или шунка
  • 1/4 чл  подправката ни за телешко, съдържаща естрагон, мента, черен пипер и морска сол – SoGood „Гурме“
Начин на приготвяне:
  1. Изсипете брашното  на купчинка върху плота  и направете кладенче по средата. Добавете нарязаното на малки кубчета масло, солта, захарта и яйцата. С пръсти смесете последните съставки до образуването на кремообразна смес и постепенно ги замесете с брашното. Накрая добавете млякото и продължете да месите, докато се получи стегнато тесто. Оформете на топка, завийте във фолио и оставете да си почине в хладилника за около 20 минути.
  2. Включете фурната на 190 градуса.
  3. Разточете охладеното тесто до кора с дебелина от около 2 мм и я поставете върху формата за тарта (за най-добър резултат и презентация изплзайте форма с подвижно дъно). Внимателно притиснете и прекарайте точилката по борда на формата и остранете излишното тесто. Приберете в хладилника за около 20 минути.
  4. С вилица надупчете основата на киша, сложете хартия за печене и запълнете плътно със суров нахут, боб или силиконови топчета.
  5. Сложете да се пече за около 20 минути. Извадете, махнете топчетата и хартията. Намалете фурната на 170 градуса и допечете за още 10-15 минути – кората трябва да се зачерви.
  6. Извадете и оставете да изстине.
  7. През това време направете плънката.
  8. Запържете месото в тиган до златисто.
  9. Разбийте яйцата със сметаната и подправките.
  10. Настържете сиренето грюйер.
  11. Поставете парченцата месо в киша. Сипете от яйчната смес и поръсете със сиренето.
  12. Печете на 160 градуса за около 20- 30 минути - докато се зачерви.

Да ви е сладко!


Продукти:
- Гурме
- Комплект за месо
Facebook Twitter Pinterest Viber

Други рецепти

Подобни продукти

Микс подправки за пилешко, пуешко, червени меса, наденички, картофи, карфиол, зеле, ризото, домашен хляб, средиземноморска кухня. Петле
Микс подправки за пилешко, пуешко, червени меса, наденички, картофи, карфиол, зеле, ризото, домашен хляб и соленки.
8.50лв Поръчай
Микс подправки за леща, зеленчуци, пилешко, телешко и агнешко месо. Мароко
Микс подправки за леща, зеленчуци, пилешко, телешко и агнешко месо.
8.70лв Поръчай
Микс подправки за чаени кейкове, маслени сладкиши и бисквити, пана кота, мляко с ориз или плодов пай. Магия
Микс подправки за чаени кейкове, маслени сладкиши и бисквити, пана кота, мляко с ориз или плодов пай.
7.50лв Поръчай
Комбинирайте 4 подправки по ваш избор. Комплект от 4 микса по избор в дървена кутия
Ако не откривате комплект според вашия вкус, може да си създадете сами един! Изберете 4 подправки по избор и приберете в красива дървена кутия - удобна както за съхранение у дома, така и за носене с нас почивка! Подарете вкус!
53.00лв Поръчай

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за новини и промоции
Абонирай се
Авторски миксове подправки
Откажи