Време за приготвяне: 5 часа
Време за готвене: 2 часа
Порции: 3 козунака Всеки Великден единственото нещо, което се променя в козунаците направени от мен, е плънката и никога рецептата! Спокойно мога да споделя, че правя козунаци по вековна рецепта, предавана от уста на уста! Рецепта, предадена ми от моята баба, на нея от нейната и така по веригата от началото на 20ти към първата четврът на 21ви век! Не знам от рецептата ли е, от желанието и ентусиазма ли е, но който и да се е захванал с нея през последните 100 години, независимо от възраст, пол, умения и пособия за месене, е успявал да сътвори магически козунаци!
6 яйца + 1 за намазване
250 гр. масло - разтопено
250 мл прясно мляко
300 гр. захар
1 кубче мая за хляб (40 гр)
1 кг брашно
за овкусяване на тестото - оригиналът ми беше предаден с ванилия и кора от лимон. Сега изплзвам 1 чл SoGood Етиопия, друг път ванилия, кора от био лимон или портокал, розова вода.
за плънката изберете - бадеми, локум, стафиди, парченца шоколад, халва или захаросани портокалови корички.
Всички продукти трябва да са на стайна температура.
1. Маята се натрошава, поръсва се с щипка захар и щипка брашно, залива се с малко хладко прясно мляко, покрива се и се оставя на топло да шупне.
2. Млякото се загрява леко и захарта се разтваря в него.
3. Яйцата се разбиват в отделна купа. Прибавете млякото със захарта и подправките.
4. Брашното /1 кг/ се изсипва в дълбока тава и се прави кладенче по средата. На тънка струя се добавя шупналата мая, като се разбърква постоянно. След това се добавят яйцата и млякото. Разбърква се, докато се получи средно плътна смес. След това, разтопеното и охладено масло се добавя малко по малко, като се меси усилено до получаването на еластично тесто. Ако тестото е прекалено твърдо оставете за 10 минути да си почине и продължете да месите като добавяте масло. /Ако имате сила и желание може да го ударите от 50 до 100 пъти в плота за месене. По този начин, в тестото ще влезе допълнително въздух и ще го олекоти./
5. Готовото тесто се слага на топло да втаса, докато удвои обема си. Това средно отнема между 2 и 3 часа - зависи от температурата на помещението.
6. Покриваме формите с хартия за печене.
7. Разделяме втасалото тесто на 3. И след това от всяко парче оформяме още 3, за да може да сплетем на плитка. В трите части по избор слагаме нарязан на дребно локум, стафиди, портокалови корички натрошени ядки, настъргана халва. Увиваме плънката в тестото и след това оплитаме трите части на плитка.
8. Поставяме козунака във формата и го оставяме да втаса /около 30-60 мин/, докато увеличи обема си с 1/3та.
9. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса до златисто - средно 35 - 50 минути. Ако фурната ви позволява, използвайте програмата за печене на хляб.
Да ви е сладко! Шеф Деси Славчева
Продукти: - Етиопия - подправки за кафе и десерти - Магия - подправки за козунак, кекс и плодов пай - SoGood около света SG3721