1. Начало
  2. Рецепти
  3. Великденски козунак с щипка "Етиопия"
Великденски козунак с щипка Етиопия

Великденски козунак с щипка "Етиопия"

от
Дата: 29 April 2021

Време за приготвяне: 5 часа
Време за готвене: 2 часа
Порции: 3 козунака

Всеки Великден единственото нещо, което се променя в козунаците направени от мен, е плънката и никога рецептата!
Спокойно мога да споделя, че правя козунаци по вековна рецепта, предавана от уста на уста!
Рецепта, предадена ми от моята баба, на нея от нейната и така по веригата от началото на 20ти към първата четврът на 21ви век!
Не знам от рецептата ли е, от желанието и ентусиазма ли е, но който и да се е захванал с нея през последните 100 години, независимо от възраст, пол, умения и пособия за месене, е успявал да сътвори магически козунаци!
  • 6 яйца + 1 за намазване
  • 250 гр. масло - разтопено
  • 250 мл прясно мляко
  • 300 гр. захар
  • 1 кубче мая за хляб (40 гр)
  • 1 кг брашно
  • за овкусяване на тестото - оригиналът ми беше предаден с ванилия и кора от лимон.  Сега изплзвам 1 чл SoGood Етиопия, друг път ванилия, кора от био лимон или портокал, розова вода.
  • за плънката изберете - бадеми, локум, стафиди, парченца шоколад, халва или захаросани портокалови корички.
Всички продукти трябва да са на стайна температура.

1. Маята се натрошава, поръсва се с щипка захар и щипка брашно, залива се с малко хладко прясно мляко, покрива се и се оставя на топло да шупне.

2. Млякото се загрява леко и захарта се разтваря в него.

3. Яйцата се разбиват в отделна купа. Прибавете млякото със захарта и подправките.

4. Брашното /1 кг/ се изсипва в дълбока тава и се прави кладенче по средата. На тънка струя се добавя шупналата мая, като се разбърква постоянно. След това се добавят яйцата и млякото. Разбърква се, докато се получи средно плътна смес.
След това, разтопеното и охладено масло се добавя малко по малко, като се меси усилено до получаването на еластично тесто. Ако тестото е прекалено твърдо оставете за 10 минути да си почине и продължете да месите като добавяте масло.
/Ако имате сила и желание може да го ударите от 50 до 100 пъти в плота за месене. По този начин, в тестото ще влезе допълнително въздух и ще го олекоти./

5. Готовото тесто се слага на топло да втаса, докато удвои обема си. Това средно отнема между 2 и 3 часа - зависи от температурата на помещението.

6. Покриваме формите с хартия за печене.

7. Разделяме втасалото тесто на 3. И след това от всяко парче оформяме още 3, за да може да сплетем на плитка. В трите части по избор слагаме нарязан на дребно локум, стафиди, портокалови корички натрошени ядки, настъргана халва. Увиваме плънката в тестото и след това оплитаме трите части на плитка.

8. Поставяме козунака във формата и го оставяме да втаса /около 30-60 мин/, докато увеличи обема си с 1/3та.

9. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса до златисто - средно 35 - 50 минути. Ако фурната ви позволява, използвайте програмата за печене на хляб.

Да ви е сладко!
Шеф Деси Славчева


Продукти:
- Етиопия
- Магия
- SoGood около света SG3721
Facebook Twitter Pinterest Viber

Други рецепти

Подобни продукти

Микс от подправки за салата, таратор и студени зеленчукови супи. Свежест
Микс от подправки за салата, таратор и студени зеленчукови супи.
8.00лв Поръчай
Микс подправки за леща, зеленчуци, пилешко, телешко и агнешко месо. Мароко
Микс подправки за леща, зеленчуци, пилешко, телешко и агнешко месо.
8.70лв Поръчай
Основен комплект подправки с разнообразно предназначение Комплект 12 микса "Подправките на живота"
Комплект от 12 микса. Подарете вкус!
92.00лв Поръчай
Микс подправки за такос, гуакамоле, боритос, боб и барбекю - люта. Ню Мексико
Микс подправки за такос, гуакамоле, боритос, боб и барбекю - люта.
9.50лв Поръчай

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за новини и промоции
Абонирай се
Авторски миксове подправки
Откажи