1. Начало
  2. Рецепти
  3. Персийски ориз с пиле, хрупкава коричка и щипка „Персия“
Персийски ориз с пиле, хрупкава коричка и щипка „Персия“

Персийски ориз с пиле, хрупкава коричка и щипка „Персия“

от
Дата: 28 February 2021

Време за приготвяне: 30 минути
Време за готвене: 1 час
Порции: 4
Любовта на персийците към храната е почти толкова голяма, колкото към поезията на Хафез, Саади и Фирдоуси!

За тях приготвянето на храна, е като да разкажеш поема!

Всяко ястие е лирично съчетание от вкусове, текстури и пластове...

Оризът, неразделна част от всяка трапеза, е пухкав отвътре и хрупкав отвън.

А методът, по който приготвят оризът се различава от начинът, по който се приготвя в Китай, Индия или паелята в Испания.

Има две основни ястия с ориз – чело (chelou) и поло (polou).

„Чело“ е  сварен ориз, овкусен с масло и запечен на фурна, често сервиран с малки кисели плодчета и гъст сос. Задължителна гарнитура е към всички месни ястия. При печене, на дъното се образува хрупкава коричка, която е много важна за ястията с ориз и се сервира отделно.

„Полу“ е сварен ориз, допълнително приговен със различни видове зеленчуци, меса и ядки. Сервира се по същия начин с начупената коричка.

Днес направихме „полу“ с пилешко и SoGood "Персия"
  • 1 чч дългозърнест ориз
  • 1 ½ чч вода
  • 350 г пилешко месо от бутче
  • 1 глава лук
  • 50 г масло
  • 1 жълтък
  • 1/2 чл SoGood "Персия"
Измийте добре ориза под течаща вода, докато остане бистра. Накиснете за 30 минути.

Сложете ориза да се вари с чаша и половина вода и ½ чл сол на средна температура в тенджера с капак. Посолете. Варете, докато оризът напълно освои водата. Дръпнете от котлона и оставете да се охлади.

През това време нарежете пилешкото месо на късчета. Нарежете лука на дребно. Загрейте две супени лъжици олио в  тиган с незалепващо покритие.
Сложете пилешките късчета и изпържете равномерно от всички страни до златисто. Добавете лука, намалете температурата на котлона и задушете, докато лукът стане прозрачен. Накрая добавете подправките и посолете.

В дълбок тиган с дебело и овално дъно загрейте 2 сл разтопено масло с 1 сл вода. Завъртете тигана, така че дъното и страните да се покрият равномерно.

Включете фурната да загрява на 180 градуса.

В купа разбийте жълтъка и объркайте с 1 чч сварен ориз. С тази смес покрийте равномерно дъното и страните на тигана. Посредата сложете пилешкото месо и завършете с пласт ориз.

С дръжката на дървена лъжица направете дупка по средата на сместа, захлупете с капак и сложете да се пече за 15 минути.

След това напръскайте ориза със смес от две супени лъжици горещо масло с вода. Затворете и печете още 30 минути.

Извадете ориза и оставете, както е затворен за 10 минути върху студена повърхност да изстине. По този начин, ще бъде по-лесно да отделите коричката от дъното.

С шпатула разбъркайте ориза, за да стане по-пухкав.

Обърнете го върху чиния за сервиране. Отделно отлепете коричката и сервирайте заедно с ориза, за допълнителна хрупкавост.

Да ви е сладко, 

Шеф Деси Славчева


Продукти:
- Персия
- SoGood около света SG3721
Facebook Twitter Pinterest Viber

Други рецепти

Подобни продукти

Основен комплект подправки с разнообразно предназначение Комплект 12 микса "Подправките на живота"
Комплект от 12 микса. Подарете вкус!
92.00лв Поръчай
Микс подправки за зеленчуци и различни вегетариански и месни ястия. Градина
Микс подправки за зеленчуци и различни вегетариански и месни ястия.
8.50лв Поръчай
Микс подправки за пилешко, пуешко, червени меса, наденички, картофи, карфиол, зеле, ризото, домашен хляб, средиземноморска кухня Петле пакет
Микс подправки за пилешко, пуешко, червени меса, наденички, картофи, карфиол, зеле, ризото, домашен хляб и соленки в още по-голяма опаковка от 80 г за презареждане.
8.50лв Поръчай
Комплект покривка с кърпи за пикник. Комплект покривка с кърпи за пикник
Памучна покривка подходяща за пикник и градинска маса, комбинирана с четири антибактериални памучни кърпи.
71.00лв 35.50лв Поръчай

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за новини и промоции
Абонирай се
Авторски миксове подправки
Откажи