Персийски ориз с пиле, хрупкава коричка и щипка „Персия“
от Шеф Деси Славчева
Дата: 28 February 2021
Време за приготвяне: 30 минути
Време за готвене: 1 час
Порции: 4 Любовта на персийците към храната е почти толкова голяма, колкото към поезията на Хафез, Саади и Фирдоуси!
За тях приготвянето на храна, е като да разкажеш поема!
Всяко ястие е лирично съчетание от вкусове, текстури и пластове...
Оризът, неразделна част от всяка трапеза, е пухкав отвътре и хрупкав отвън.
А методът, по който приготвят оризът се различава от начинът, по който се приготвя в Китай, Индия или паелята в Испания.
Има две основни ястия с ориз – чело (chelou) и поло (polou).
„Чело“ е сварен ориз, овкусен с масло и запечен на фурна, често сервиран с малки кисели плодчета и гъст сос. Задължителна гарнитура е към всички месни ястия. При печене, на дъното се образува хрупкава коричка, която е много важна за ястията с ориз и се сервира отделно.
„Полу“ е сварен ориз, допълнително приговен със различни видове зеленчуци, меса и ядки. Сервира се по същия начин с начупената коричка.
Днес направихме „полу“ с пилешко и SoGood "Персия"
Измийте добре ориза под течаща вода, докато остане бистра. Накиснете за 30 минути.
Сложете ориза да се вари с чаша и половина вода и ½ чл сол на средна температура в тенджера с капак. Посолете. Варете, докато оризът напълно освои водата. Дръпнете от котлона и оставете да се охлади.
През това време нарежете пилешкото месо на късчета. Нарежете лука на дребно. Загрейте две супени лъжици олио в тиган с незалепващо покритие. Сложете пилешките късчета и изпържете равномерно от всички страни до златисто. Добавете лука, намалете температурата на котлона и задушете, докато лукът стане прозрачен. Накрая добавете подправките и посолете.
В дълбок тиган с дебело и овално дъно загрейте 2 сл разтопено масло с 1 сл вода. Завъртете тигана, така че дъното и страните да се покрият равномерно.
Включете фурната да загрява на 180 градуса.
В купа разбийте жълтъка и объркайте с 1 чч сварен ориз. С тази смес покрийте равномерно дъното и страните на тигана. Посредата сложете пилешкото месо и завършете с пласт ориз.
С дръжката на дървена лъжица направете дупка по средата на сместа, захлупете с капак и сложете да се пече за 15 минути.
След това напръскайте ориза със смес от две супени лъжици горещо масло с вода. Затворете и печете още 30 минути.
Извадете ориза и оставете, както е затворен за 10 минути върху студена повърхност да изстине. По този начин, ще бъде по-лесно да отделите коричката от дъното.
С шпатула разбъркайте ориза, за да стане по-пухкав.
Обърнете го върху чиния за сервиране. Отделно отлепете коричката и сервирайте заедно с ориза, за допълнителна хрупкавост.
Да ви е сладко,
Шеф Деси Славчева
Продукти: - Персия - подправки за персийска кухня, ориз и кебап - SoGood около света SG3721