1. Начало
  2. Рецепти
  3. Персийски ориз с пиле, хрупкава коричка и щипка „Персия“
Персийски ориз с пиле, хрупкава коричка и щипка „Персия“

Персийски ориз с пиле, хрупкава коричка и щипка „Персия“

от
Дата: 28 February 2021

Време за приготвяне: 30 минути
Време за готвене: 1 час
Порции: 4
Любовта на персийците към храната е почти толкова голяма, колкото към поезията на Хафез, Саади и Фирдоуси!

За тях приготвянето на храна, е като да разкажеш поема!

Всяко ястие е лирично съчетание от вкусове, текстури и пластове...

Оризът, неразделна част от всяка трапеза, е пухкав отвътре и хрупкав отвън.

А методът, по който приготвят оризът се различава от начинът, по който се приготвя в Китай, Индия или паелята в Испания.

Има две основни ястия с ориз – чело (chelou) и поло (polou).

„Чело“ е  сварен ориз, овкусен с масло и запечен на фурна, често сервиран с малки кисели плодчета и гъст сос. Задължителна гарнитура е към всички месни ястия. При печене, на дъното се образува хрупкава коричка, която е много важна за ястията с ориз и се сервира отделно.

„Полу“ е сварен ориз, допълнително приговен със различни видове зеленчуци, меса и ядки. Сервира се по същия начин с начупената коричка.

Днес направихме „полу“ с пилешко и SoGood "Персия"
  • 1 чч дългозърнест ориз
  • 1 ½ чч вода
  • 350 г пилешко месо от бутче
  • 1 глава лук
  • 50 г масло
  • 1 жълтък
  • 1/2 чл SoGood "Персия"
Измийте добре ориза под течаща вода, докато остане бистра. Накиснете за 30 минути.

Сложете ориза да се вари с чаша и половина вода и ½ чл сол на средна температура в тенджера с капак. Посолете. Варете, докато оризът напълно освои водата. Дръпнете от котлона и оставете да се охлади.

През това време нарежете пилешкото месо на късчета. Нарежете лука на дребно. Загрейте две супени лъжици олио в  тиган с незалепващо покритие.
Сложете пилешките късчета и изпържете равномерно от всички страни до златисто. Добавете лука, намалете температурата на котлона и задушете, докато лукът стане прозрачен. Накрая добавете подправките и посолете.

В дълбок тиган с дебело и овално дъно загрейте 2 сл разтопено масло с 1 сл вода. Завъртете тигана, така че дъното и страните да се покрият равномерно.

Включете фурната да загрява на 180 градуса.

В купа разбийте жълтъка и объркайте с 1 чч сварен ориз. С тази смес покрийте равномерно дъното и страните на тигана. Посредата сложете пилешкото месо и завършете с пласт ориз.

С дръжката на дървена лъжица направете дупка по средата на сместа, захлупете с капак и сложете да се пече за 15 минути.

След това напръскайте ориза със смес от две супени лъжици горещо масло с вода. Затворете и печете още 30 минути.

Извадете ориза и оставете, както е затворен за 10 минути върху студена повърхност да изстине. По този начин, ще бъде по-лесно да отделите коричката от дъното.

С шпатула разбъркайте ориза, за да стане по-пухкав.

Обърнете го върху чиния за сервиране. Отделно отлепете коричката и сервирайте заедно с ориза, за допълнителна хрупкавост.

Да ви е сладко, 

Шеф Деси Славчева


Продукти:
- Персия
- SoGood около света SG3721
Facebook Twitter Pinterest Viber

Други рецепти

Подобни продукти

Микс подправки за такос, гуакамоле, боритос, боб и барбекю - люта. Ню Мексико
Микс подправки за такос, гуакамоле, боритос, боб и барбекю - люта.
9.50лв Поръчай
Комплект покривка с кърпи за пикник. Комплект покривка с кърпи за пикник
Памучна покривка подходяща за пикник и градинска маса, комбинирана с четири антибактериални памучни кърпи.
71.00лв Поръчай
Микс подправки за зеленчуци и различни вегетариански и месни ястия. Градина
Микс подправки за зеленчуци и различни вегетариански и месни ястия.
8.50лв Поръчай
Микс подправки за октопод, раци, омари, миди, италианска и средиземноморска кухня. Морско дъно 2
Микс подправки за октопод, раци, омари, миди, паста, пица, доматен сос, печени чушки, солен киш, зеленчукови супи и ястия.
8.50лв Поръчай

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за новини и промоции
Абонирай се
Авторски миксове подправки
Откажи