Гофретите са любима и лесна закуска, а тази рецепта е идеален повод да се сдобиете с гофретник!
За разнообразие заменете кокосовите стърготини с полента и сервирайте гофретите с хрупкав бекон и кленов сироп.
За гофретите:
270 г брашно /около 2 чч/
100 г кокосови стърготини
2 сл пудра захар
½ чл сол
200 мл вода
200 мл бира
150 мл течна сметана, леко разбита
100 г разтопено масло плюс още малко за намазване
4 яйца, разделени белтъци от жълтъци
пудра захар за поръсване
За маскарпоне крема
250 г маскарпоне
2 сл пудра захар
200 мл сметана
2-3 капки ванилов екстракт
Едно много добре узряло манго или други плодове по избор.
За да приготвите маскарпоне крема, с телена бъркалка разбийте маскарпонето със захарта, докато се отпусне. Добавете ваниловия екстракт. Постепенно добавете сметаната, без да спирате да разбърквате, докато се образува хомогенна смес. Приберете в хладилника. За да приготвите гофретите, разбийте белтъците до меки връхчета, разбийте леко сметаната и разтопете маслото. В голяма купа смесете брашното, захарта, солта и кокосовите стърготини. Постопенно добавете водата и бирата, бъркайки вниматлено с телена бъркалка. Прибавете жълтъците, разтопеното масло и сметаната. Бъркайте, докато се получи еднородна смес. Накрая добавете на два пъти и белтъците. За да изпечете гофретите, първо загрейте уреда, намажете с малко масло и сипете от сместа. Затворете и печете до златисто. Обелете мангото. Нарежете на тънки ивици с белачка за картофи. За да сервирате, поставете по две гофрети в чиния, поръсете с пудра захар и добавете голяма супена лъжица от маскарпоне крема. Отгоре поставете резенчета манго или други плодове!