1. Начало
  2. Рецепти
  3. Ризото с гъби, див чесън и „Гурме“
Ризото с гъби, див чесън и „Гурме“

Ризото с гъби, див чесън и „Гурме“

от
Дата: 23 May 2020

Ризото с гъби, див чесън и „Гурме

 

Приготвянето на ризото само по себе си е лесно, но за да направим хубаво ризото, трябва да спазим няколко правила.

Първо, използвайте италиански ориз за ризото – арборио или карнароли.

Второ, направете си собствен зеленчуков или месен бульон.

Трето, за да постигнете кремообразната консистенция на ризотото , бульонът трябва да се добавя постепенно, а оризът да се бърка постоянно.

Четвърто, пригответе си всички продукти предварително – измерени и нарязани. Тъй като ризотот се бърка постоянно, веднъж като започнете да готвите няма да може да правите нищо друго.

Времето за приготвяне на ризото отнема около 25 минути от първото добавяне на бульона. Времето зависи от качеството на ориза, понякога може да се наложи д адобавите и малко повече бульон.

 

Продукти за две порции

  • ½ чч ориз арборио или карнароли
  • 750 мл зеленчуков бульон
  • 5-6 сушени манатарки
  • 1 стрък праз или глава лук нарязани много на ситно
  • 250 г пресни гъби печурки или горски гъби
  • 10 листа див чесън
  • 2 сл зехтин
  • 2 сл масло
  • 30 грама настърган пармезан
  • ¼ чл SoGood "Гурме"
  • сол
  • прясна мащерка

Приготвяне на ризотото.

Накиснете манатарките в топла вода и оставете да омекнат. Почистете и нарежете на парчета другите гъби. Нарежете листата див чесън и праза. Настържете пармезана. Измийте ориза. Затоплете си бульон предварително.

В средна по голеина тенджера загрейте 1 сл масло с 1 сл зехтин. Добавете праза/лук/ и дивия чесън. Задушете за 1-2 минути. Добавете нарязаните гъби и бъркайте, докато се изпари водата. Добавете ориза и разбъркайте, докато стане прозрачен. Започнете да добавяте бульона постепенно – черпак по черпак, като непрекъснато бъркате. Добавяте нов черпак след като предишният се е абсорбирал напълно от ориза. Когато остане около 1/3 от бульона, пробвайте ориза дали е омекнал. Ако все още не е ал-денте, налейте още малко бульон. Преди да добавите последния черпак течност,  добавете пармезана, една лъжица масло и  разбъркайте. Сипете последния бульон, разбъркайте и отстранете от огъня. Добавете ¼ чл „Гурме“ и посолете на вкус.

Дръпнете от огъня и сервирайте веднага. Пожелание поръсете с прясна мащерка и допълнително пармезан.

 

Допълнителна рецепта за зеленчуков бульон.

 

Необходими продукти

  • 300 г лук /около 2 големи глави/
  • 150 г моркови /1 голям морков/
  • 2-3 стебла селъри
  • 250 мл бяло вино
  • 50 мл хубав винен оцет
  • 2 сл масло или зехтин
  • 2-3 дафинови листа
  • 10 стръкчета магданоз
  • 3-4 стръкчета мащерка или ½ чл суха
  • 1 скилидка чесън
  • 1.5 литра вода

Нарежете зеленчуците на едро. Сложете ги в голяма тенджера заедно с маслото и задушете за 10 минути, като ги разбърквате от време на време. Сипете водата и варете 10 минути. След това добавете виното, оцета и подправките. Варете още 20 минути. Изключете котлона и оставете сместа да изстине. След това отцедете и приберете в хладилника.

Изполвайте при необходимост.

 

 

Да ви е сладко!

 

Деси Славчева

/личен готвач/



Продукти:
- Гурме
- Комплект за месо
Facebook Twitter Pinterest Viber

Други рецепти

Подобни продукти

Микс подправки за морски дарове, ризото, зелен фасул, грах, зеленчукови супи и ястия. Морско дъно 1
Микс подправки за скариди, калмари, панирани морски дарове, ризото, зелен фасул, грах, зеленчукови супи и ястия.
8.00лв Поръчай
Микс от подправки за телешко, говеждо, стекове, джолан, гъби и други месни и вегетариански ястия. Гурме
Микс от подправки за телешко, говеждо, стекове, джолан, гъби, целина, фенъл, мусака и други месни и вегетариански ястия.
9.00лв Поръчай
Комплект от четири подправки за месо. Комплект за месо
Комплект предназначен за любителите на месо и не само! Прекрасна селекция от аромати допълваща и ястия със зеленчуци! Подарете вкус!
52.00лв Поръчай
Микс подправки за пилешко, пуешко, червени меса, наденички, картофи, карфиол, зеле, ризото, домашен хляб, средиземноморска кухня Петле пакет
Микс подправки за пилешко, пуешко, червени меса, наденички, картофи, карфиол, зеле, ризото, домашен хляб и соленки в още по-голяма опаковка от 80 г за презареждане.
8.50лв Поръчай

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за новини и промоции
Абонирай се
Авторски миксове подправки
Откажи