1. Начало
  2. Рецепти
  3. Яйца Флорентин/Бенедикт/ с „Градина“ и „Соло“
Яйца Флорентин/Бенедикт/ с „Градина“ и „Соло“

Яйца Флорентин/Бенедикт/ с „Градина“ и „Соло“

от
Дата: 24 May 2020

Яйца Флорентин/Бенедикт/ с „Градина“ и „Соло

 

Има класики, които няма нужда да бъдат променяни, а само доовкусявани.

Като например яйцата Флорентин, Бенедикт или Роял.

Въпреки различните имена, общото между тях са три от четири основни компонента – английски мъфин - хлебче, направено от обикновено тесто с мая и опечено върху нагорещена повърхност, забулено яйце и пухкав маслен сос наречен „Холандез“.

Разликата идва от четвъртия компонент, който съответно е задушен спанак във Флорентин, шунка в Бенедикт и пушена сьомга в Роял.

В тази рецепта ще намерите инструкции как се прави английски мъфин с брашно от лимец, техники за забулено яйце и сос „Холандез“.

И след това ще направим яйца Флорентин.

 

Английски мъфин

Продукти за около 10 мъфина

  • 450-500 г брашно от лимец
  • 250- 300  г рядък айрян
  • 7 г суха мая
  • ½ сл сол
  • 50 г царевичен грис

Омесете меко тесто и оставете да втаса, докато удвои обема си.

От втасалото тесто, разточете кора с дебелина около 2 см върху повърхност посипана с микс от брашно и грис.

Изрежете кръгове с ринг с диаметър 8 см. Подредете всяка питка в плитка тава поръсена с грис.

Оставете да втасат още 30 минути.

Загрейте широк чугунен тиган или плоча. Намалете котлона и поставете няколко питки на дъното. Затоврете с капак и печете от 6 до 8 минути от всяка страна. Преценете времето спрямо готовността на мъфините. Пробвайте!

Готовите питки подрете в тава и завийте с кърпа.

 

Поширани яйца

  • 6 яйца
  • 1 сл оцет
  • ½ сл сол
  • oколо 1 литър  вода

Сложете  около литър вода да заври в дълбока касерола с обем около 2 л. Добавете една супена лъжица  оцет и ½ чаена лъжица сол.

Счупете яйцата в малки купички. Работете две по две яйца едновременно.

След като заври водата, намалете котлона, така че водата от вряща да стане къкреща. Завъртете я с лъжица и внимателно изсипете две яйца едно по едно. С лъжица продължете да въртите водата.

Гответе около 3 минути.

С малка цедка или решетъчна лъжица извадете яйцата и ги поставете върху дъска, за да се отцедят.

 

Сос „Холандез“

  • 200 г масло
  • 4 сл бял винен оцет
  • ½ малка глава лук, нарязана  на ситно
  • ½ чл зърна черен пипер
  • 3 жълтъка

В малка касерола сложете оцета да заври заедно слука и пипера. Гответе, докато сместа се редуцира с 2/3.

Прецете през сито.

В друг съд, загрейте маслото на среден огън. Оставете го да започне да къкри и с лъжица обирайте, образувалата се на повърхността, пяна. Когато маслото се избистри и придобие кехлибарен цвят го дръпнете от котлона. Оставете леко да се охлади.

Редукцията от оцет смесете с жълтъците в дълбока купа, подходяща за водна баня. Разбийте жълтъците с телена бъркалка до образуването на пухкава смес на водна баня,  като внимавате да не ги сготвите. Дъното на купата не трябва да опира във водата.

На тънка струя добавете пречистенето масло, като не спирате да бъркате. Бъркайте докато се образува пухкава смес.

Така направен сосът може да бъде използван до около 30 минути. След като изстине започва да се оделя мазнината и се пресича.

 

Задушен спанак

  • 250 г спанак
  • 1 сл зехтин
  • ½ чл Градина
  • щипка сол.

Загрейте зехтина в малка тенджера на среден огън. Добавете спанака и една супена лъжица вода посолете със сол и „Градина“. Захлупете и задушавайте 2-3 минути, докато спанакът омекне.

 

Пожелание може да добавите хубаво парче шунка или пушена сьомга. Ако използвате шунка може да я запечете леко на тиган. 

 

Сглобяване

Разрежете през средата три мъфина. Върху всеки мъфин поставете от задушения спанак и/или шунка/сьомга/, по едно поширано яйце и обилно залейте с лъжица сос „Холандез“.

Поръсете със „Соло“ и сервирайте веднага.

 

Да ви е сладко!

 

Деси Славчева

/личен готвач/

 



Продукти:
- СОЛО
- ГРАДИНА
- КОМПЛЕКТ ЗА ВЕГЕТАРИАНЦИ 2
- КОМПЛЕКТ ЗА ВЕГЕТАРИАНЦИ 1
Facebook Twitter Pinterest Viber

Други рецепти

Подобни продукти

Микс подправки за риба, пилешко месо, ориз и вегетариански ястия НАСЛУКА
Микс подправки за риба, пилешко месо, пилешки воденички, дробчета и други месни или вегетариански ястия.
8.00лв Поръчай
Микс подправки за такос, гуакамоле, боритос, боб и барбекю - люта НЮ МЕКСИКО
Микс подправки за такос, гуакамоле, боритос, боб и барбекю - люта
9.50лв Поръчай
Микс подправки за кафе, капучино, лате, топъл шоколад, кекс, мляко с ориз, сладкиши, мъфини и капкейк, бисквити и различни шоколадови десерти. ЕТИОПИЯ
Микс подправки за кафе, капучино, лате, топъл шоколад, кекс, мляко с ориз, сладкиши, мъфини и капкейк, бисквити и различни шоколадови десерти.
9.50лв Поръчай
Микс подправки за пилешко, пуешко, червени меса, наденички, картофи, карфиол, зеле, ризото, домашен хляб,средиземноморска кухня ПЕТЛЕ
Микс подправки за пилешко, пуешко, червени меса, наденички, картофи, карфиол, зеле, ризото, домашен хляб и соленки.
8.50лв Поръчай

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за новини и промоции
Абонирай се
Авторски миксове подправки
Откажи