НачалоРецептиЯйца Флорентин/Бенедикт/ с „Градина“ и „Соло“

Яйца Флорентин/Бенедикт/ с „Градина“ и „Соло“

Яйца Флорентин/Бенедикт/ с „Градина“ и „Соло

 

Има класики, които няма нужда да бъдат променяни, а само доовкусявани.

Като например яйцата Флорентин, Бенедикт или Роял.

Въпреки различните имена, общото между тях са три от четири основни компонента – английски мъфин - хлебче, направено от обикновено тесто с мая и опечено върху нагорещена повърхност, забулено яйце и пухкав маслен сос наречен „Холандез“.

Разликата идва от четвъртия компонент, който съответно е задушен спанак във Флорентин, шунка в Бенедикт и пушена сьомга в Роял.

В тази рецепта ще намерите инструкции как се прави английски мъфин с брашно от лимец, техники за забулено яйце и сос „Холандез“.

И след това ще направим яйца Флорентин.

 

Английски мъфин

Продукти за около 10 мъфина

Омесете меко тесто и оставете да втаса, докато удвои обема си.

От втасалото тесто, разточете кора с дебелина около 2 см върху повърхност посипана с микс от брашно и грис.

Изрежете кръгове с ринг с диаметър 8 см. Подредете всяка питка в плитка тава поръсена с грис.

Оставете да втасат още 30 минути.

Загрейте широк чугунен тиган или плоча. Намалете котлона и поставете няколко питки на дъното. Затоврете с капак и печете от 6 до 8 минути от всяка страна. Преценете времето спрямо готовността на мъфините. Пробвайте!

Готовите питки подрете в тава и завийте с кърпа.

 

Поширани яйца

Сложете  около литър вода да заври в дълбока касерола с обем около 2 л. Добавете една супена лъжица  оцет и ½ чаена лъжица сол.

Счупете яйцата в малки купички. Работете две по две яйца едновременно.

След като заври водата, намалете котлона, така че водата от вряща да стане къкреща. Завъртете я с лъжица и внимателно изсипете две яйца едно по едно. С лъжица продължете да въртите водата.

Гответе около 3 минути.

С малка цедка или решетъчна лъжица извадете яйцата и ги поставете върху дъска, за да се отцедят.

 

Сос „Холандез“

В малка касерола сложете оцета да заври заедно слука и пипера. Гответе, докато сместа се редуцира с 2/3.

Прецете през сито.

В друг съд, загрейте маслото на среден огън. Оставете го да започне да къкри и с лъжица обирайте, образувалата се на повърхността, пяна. Когато маслото се избистри и придобие кехлибарен цвят го дръпнете от котлона. Оставете леко да се охлади.

Редукцията от оцет смесете с жълтъците в дълбока купа, подходяща за водна баня. Разбийте жълтъците с телена бъркалка до образуването на пухкава смес на водна баня,  като внимавате да не ги сготвите. Дъното на купата не трябва да опира във водата.

На тънка струя добавете пречистенето масло, като не спирате да бъркате. Бъркайте докато се образува пухкава смес.

Така направен сосът може да бъде използван до около 30 минути. След като изстине започва да се оделя мазнината и се пресича.

 

Задушен спанак

Загрейте зехтина в малка тенджера на среден огън. Добавете спанака и една супена лъжица вода посолете със сол и „Градина“. Захлупете и задушавайте 2-3 минути, докато спанакът омекне.

 

Пожелание може да добавите хубаво парче шунка или пушена сьомга. Ако използвате шунка може да я запечете леко на тиган. 

 

Сглобяване

Разрежете през средата три мъфина. Върху всеки мъфин поставете от задушения спанак и/или шунка/сьомга/, по едно поширано яйце и обилно залейте с лъжица сос „Холандез“.

Поръсете със „Соло“ и сервирайте веднага.

 

Да ви е сладко!

 

Деси Славчева

/личен готвач/

 

Facebook Twitter Pinterest Viber
Авторски миксове подправки
Откажи