Френски тост с „Вдъхновение”
Френският тост е по-изисканата версия на познатите ни пържени филии. Разликата идва от начина на приготвяне. Ако филиите пържим в повече мазнина, то френския тост по-скоро го запечтваме в малко масло. За по-добър резултат използвайте стар, но по-пухкав хляб – тостерен, брьош или козунак.
Нарежете филии с дебелина от около 2 см и добавете ванилов екстракт за по-наситен вкус.
Порции 3
За компота от малини и нар
В касерола сложете семената нар и малините. Намачкайте ги, така че да си пуснат сока.
Добавете водата и захарта. Варете на среден огън, докато сместта се редуцира до 2/3. Оставете да изстине.
В голяма купа разбийте яйцата с млякото и ванилията.
В широка и дълбока чиния подрете на един ред филиите козунак /хляб/. Полейте с яйчната смес и накиснете за 10 минути.
Загрейте тиган с незалепващо покритие, намажете дъното с масло и сложете две филии. Пържете по 3-4 минути на страна.
Поръсете с пудра захар и щипка „Вдъхновение“. Сервирайте веднага с компота от нар и малини.
Да ви е сладко!
Деси Славчева
/личен готвач/