1. Начало
  2. Рецепти
  3. Пълнена печена тиква с кускус и щипка Градина
Пълнена печена тиква с кускус и щипка Градина

Пълнена печена тиква с кускус и щипка Градина

от
Дата: 14 November 2022

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1 час
Порции: 6
Подходящо за: Веган и вегетарианци


В тази  рецепта споделям малко по-различен подход в поднасянето на печена тиква. 

Исках да  предложа солен вариант, като предястие или салата. 

В крайна сметка се получи нещо, което може да бъде, както предястие, така и салата, а защо не и основно?

Може да бъде причислена и към кускус рецептите и да я наречем - салата с кускус сервирана в печена тиква. 

Необходими продукти

За печената тиква на фурна 
  • 1 тиква мускатова или “цигулка”
  • 2 сл зехтин
За пълнежа
  • 1 чч марокански кускус
  • 1 червена чушка, нарязана на кубчета
  • 1 зелена чушка нарязана на кубчета
  • ⅓ чч зърна нар
  • 50 г печени лешници, нарязани на едро
  • листа босилек
За соса
  • щипка SoGood “Градина”
  • 1 сл дижонска горчица
  • 1 сл ябълков оцет или прясно изцеден лимонов сок
  • 2 сл соев сос
  • 1 чл мед, агаве или кленов сироп
  • 3 сл зехтин
  • щипка сол
Начин на приготвяне
  • Включете фурната на 180 градуса. 
  • Разполовете тиквата по дължина, изчистете семките и я намажете със зехтин от вътрешната страна.
  • Покрийте голяма плитка тава с хартия за печене. Сложете парчетата тиква и печете, докато омекнат. 
  • Ако се чудите как се прави кускус - много е лесно. 
  • Използвам марокански кускус, тъй като не е необходимо да се вари. а само се залива с вряла вода. 
  • За целите на тази рецепта, в дълбока купа залейте кускуса с 1 чч вряла вода. Покрийте с капак и оставете да се задуши за 4-5 минути. Може да използвате и за приготвяне на кускус със зеленчуци. 
  • Смесете всички съставки за соса и разбъркайте до хомогенна смес. 
  • Отцедете излишната вода от кускуса, добавете чушките и полейте със соса. 
  • Разбъркайте и оставете настрани. 
  • Извадете готовата тиква, прехвърлете в чиния за сервиране. 
  • Издълбайте малко от тиквата, така че да направите място за плънката и запълнете с кускуса. 
  • Поръсете с натрошените лешнци, зрънца нар и листа босилек. 
  • Пожелание може да добавите настърган пармезан или натрошено сирене. 

Да ви е сладко!

Деси Славчева


Продукти:
- Градина - подправки за зеленчуци
Facebook Twitter Pinterest Viber

Други рецепти

Подобни продукти

Микс подправки за ориз, кебап, телешко, агнешко и пилешко месо. Персия - подправки за персийска кухня, ориз и кебап
Микс подправки за ориз, кебап, телешко, агнешко и пилешко месо.
9.50лв Поръчай
Микс подправки за пилешко, пуешко, червени меса, наденички, картофи, карфиол, зеле, ризото, домашен хляб, средиземноморска кухня Петле пакет
Микс подправки за пилешко, пуешко, червени меса, наденички, картофи, карфиол, зеле, ризото, домашен хляб и соленки в още по-голяма опаковка от 80 г за презареждане.
8.50лв Поръчай
Микс от подправки за яйца, омлет, яйца Бенедикт, сирене, бекон, кисело зеле и туршия. Соло пакет
Микс от подправки за яйца, омлет, яйца Бенедикт, сирене, бекон, кисело зеле и туршия в двойна опаковка от 80г за презареждане.
7.00лв Поръчай
Смес подправки за свинско, телешко, агнешко, кайма, луканка и суджук. Коко - подправки за месо, кайма, луканка и суджук
Смес подправки за свинско, телешко, агнешко, кайма, луканка и суджук.
7.50лв Поръчай

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за новини и промоции
Абонирай се
Авторски миксове подправки
Откажи