Фокача с брашно от лимец, песто с див чесън и „Морско дъно 2“

Количеството продукти е достатъчно за една фокача с размер 35 см на 25 см

За пестото

 

Разтворете маята със захарта в хладката вода и оставете да шупне.

В купа пресейте брашното.  Направете кладенче по средата и внимателно сипете водата с разтворената мая, като замесвате с едната ръка.

Смесете, докато се образува лепкаво тесто. Постепенно сипете и мазнината – тя ще ви помогне да съберете тестото, без да е необходимо да добавяте още брашно, тъй като образувалото се тесто ще е лепкаво.

 Омесете гладко и еластично тесто.

Поставете в дълбок съд и покрийте със стреч фолио. Оставете да втаса на стайна температура от 2 до 3 часа.

През това време направете пестото – нарежете чесъна на парчета и пасирайте с останалите съставки.

Ако сместа е много суха добавете още малко зехтин.

Премесете втасалото тесто и рапределте в тава с размери около 35 см на 25 см.

Направете дупки с пръст и щедро намажете с песто. Оставете да втаса още 20 минути.

През това време загрейте фурната на 200 градуса и печете около 30-35 минути. Докато хване хрупкава коричка.

 

Сервирайте топла или студена.

 

Да ви е сладко!

 

Деси Славчева

/личен готвач/

Авторски миксове подправки
Откажи