Летен плодов пай 

 

Време за приготвяне:1час и 30  мин.

Порции: 16 /форма с диаметър 24-26 см/

 

 

За плънката

За тестото

За хрупкавия топинг от маслени трохи

Измийте и почистете плодовете. Нарежете ги на едри кубчета. Поставете всички плодове в голяма купа и поръсете със захарта, лъжичка "Магия" и лимоновия сок.

В друга купа смесете брашното със солта и лъжичка "Магия". Нережете маслото на дребни кубчета. Разтрийте  хубаво с брашното, докато стане на трохи. Прибавете бялото вино и жълтъка. Омесето еластично тесто. Ако тестото е лепкаво и се къса, добавете още малко брашно.

 

Набрашнете работния плот и разточете кора с дебелина около 5 мм. Внимателно я поставете във формата за пай или тарта. Притиснете  кората тесто по страните на тавата и с нож изрежете стърчащите крайща.

Надупчете цялата кора с вилица.

Сипете плодовата смес и разпределете равномерно върху тестото. Отгоре сложете няколко кубчета масло и поръсете слой маслени трохи.

Поставете в предварително загрята до 180 градуса Целзий фурна.

Печете около 40 - 50 минути, докато се зачерви от всички страни.

 

Сервирайте топъл или студен.

 

Да ви е сладко!

 

ДЕСИ СЛАВЧЕВА

/личен готвач/

Авторски миксове подправки
Откажи