Лимонови тарти с щипка "Душа"

 

Пате сабле - маслено тесто 

/Доза за около 6 тарталети с диаметър 10 см/

С плоската приставка на миксера разбийте студеното масло, брашната, захарта и солта, докато сместа се превърне в трохи.

Добавете яйцето и продължете да разбърквате до получаването на хомогенна смес.

Оформете на топка, разточете между два листа ацетатна хартия или хартия за печене до кора с дебелина 5 мм. Приберете в хадилника, за да се охлади.

Извадете охладеното тесто от хладилника и изрежете ленти с дължина равна на обиколката на ринга и същата височина.

След това изрежете кръгове с диаметър равен на диаметъра на ринга за тарта. Монтирайте дъното в ринга, след това внимателно поставете лентата отстрани.

Притиснете хубаво и препокрийте двата края. След като оформите всички тарти, ако тестото е започнало да омеква, приберете отново в хладилника.

С остър нож оберете стърчащите ръбове. Надупчете дъното и печете на 180 градуса Целзий за около 20-25 минути или докато станат златисти

Извадете тартите и ги поръсете с малко какаово масло, още докато са топли. По този начин ще запазите маслената основа хрупкава.

Оставете основите да се охладят.

 

Лимонов кърд

Ако използвате листа желатин го накиснете в студена вода. Ако изплзвате желатин на прах трябва да  накиснете в 18 грама вода и да оставите да набъбне.

Разбийте жълтъците, лимоновия сок , подправката и захарта на водна баня, докато сместа достигне до 82-83 градуса Целзий.

Махнете от огъня и добавете желатина и маслото кубче по кубче. Пасирайте, докато маслото се усвои изцяло.

 

Готовата смес охладете на водна баня и разпределете в тартите.Оставете да се стегнат в хладилника.

 

Да ви е сладко.

 

ДЕСИСЛАВА СЛАВЧЕВА

 /личен готвач/

Авторски миксове подправки
Откажи