Фалафели от леща с „Градина

Порции: около 15 бр. фалафели

Фалафелите в тази рецепта са направени от покълнала обикновена леща.

Ако нямате търпение да изчакате лещата да покълне, може да използвате накисната за 24 часа леща.

Накиснете лещата за 24 часа. След това отцедете водата и изсипете лещата в дълбок и широк съд. Покрийте с влажна памучна кърпа.  Оставете на стайна температура за още 48 часа. След 24 часа навлажнете кърпата отново.

Блендирайте лещата с останалите съставки до хомогенна смес. Ако блендерът ви не е достатъчно мощен, използвайте и пасатор.

В дълбок тиган загрейте олиото за пържене. Работете на средна температура.

С помощта на две лъжици оформете фалафелите и изпържете в загрятото олио.

 

Сервирайте топли с хумус, пресен нар и свежи листа джоджен.

 

Да ви е сладко!

 

Шеф Деси Славчева

Авторски миксове подправки
Откажи