Ризото с гъби, див чесън и „Гурме

 

Приготвянето на ризото само по себе си е лесно, но за да направим хубаво ризото, трябва да спазим няколко правила.

Първо, използвайте италиански ориз за ризото – арборио или карнароли.

Второ, направете си собствен зеленчуков или месен бульон.

Трето, за да постигнете кремообразната консистенция на ризотото , бульонът трябва да се добавя постепенно, а оризът да се бърка постоянно.

Четвърто, пригответе си всички продукти предварително – измерени и нарязани. Тъй като ризотот се бърка постоянно, веднъж като започнете да готвите няма да може да правите нищо друго.

Времето за приготвяне на ризото отнема около 25 минути от първото добавяне на бульона. Времето зависи от качеството на ориза, понякога може да се наложи д адобавите и малко повече бульон.

 

Продукти за две порции

Приготвяне на ризотото.

Накиснете манатарките в топла вода и оставете да омекнат. Почистете и нарежете на парчета другите гъби. Нарежете листата див чесън и праза. Настържете пармезана. Измийте ориза. Затоплете си бульон предварително.

В средна по голеина тенджера загрейте 1 сл масло с 1 сл зехтин. Добавете праза/лук/ и дивия чесън. Задушете за 1-2 минути. Добавете нарязаните гъби и бъркайте, докато се изпари водата. Добавете ориза и разбъркайте, докато стане прозрачен. Започнете да добавяте бульона постепенно – черпак по черпак, като непрекъснато бъркате. Добавяте нов черпак след като предишният се е абсорбирал напълно от ориза. Когато остане около 1/3 от бульона, пробвайте ориза дали е омекнал. Ако все още не е ал-денте, налейте още малко бульон. Преди да добавите последния черпак течност,  добавете пармезана, една лъжица масло и  разбъркайте. Сипете последния бульон, разбъркайте и отстранете от огъня. Добавете ¼ чл „Гурме“ и посолете на вкус.

Дръпнете от огъня и сервирайте веднага. Пожелание поръсете с прясна мащерка и допълнително пармезан.

 

Допълнителна рецепта за зеленчуков бульон.

 

Необходими продукти

Нарежете зеленчуците на едро. Сложете ги в голяма тенджера заедно с маслото и задушете за 10 минути, като ги разбърквате от време на време. Сипете водата и варете 10 минути. След това добавете виното, оцета и подправките. Варете още 20 минути. Изключете котлона и оставете сместа да изстине. След това отцедете и приберете в хладилника.

Изполвайте при необходимост.

 

 

Да ви е сладко!

 

Деси Славчева

/личен готвач/

Авторски миксове подправки
Откажи