Домашна лютеница

Време за приготвяне: 1 ден

Порции: около 20 буркана от 300мл

  • 15 кг домати
  • 7 кг чушки
  • 7 кг патладжани
  • 2 кг моркови
  • зърна черен пипер
  • За марината
  • 1 чч олио (чаша от 250 мл)
  • 1 чч захар
  • 1 чч червено вино
  • 2-3 чл сол
  • 4 сл "Градина"

 

Лютеницата е занимание, което ще ви отнеме цял ден. За целта се въоръжете с търпение и желание.  Намерете някоя приятна селска къщурка с лятна кухня и приятели да ви помагат.

Подсигурете празни буркани, нови капачки, барбекю и разхладителни напитки и работата е гарантирана.

Ако все пак не разплагате с такива условия, лютеницата може да бъде приготвена и на котлона. Намалете продуктите на половина, за да е по-удобно за работа.

Преди да започне самото варене е необходимо малко предварителна подготовка. Чушките и патладжаните трябва да се опекат и обелят, а изчистените моркови да се сварят, докато омекнат. Ако работите на открито, най-бързият начин за масово печене е върху нагорещена ламарина или скара, поставени върху огън на открито. Опечените  продукти се слагат в тенджери с капаци, за да се задушат и да са по-лесни за белене.

Доматите се измиват и почистват. За да се редуцира количеството вода в тях и да се варят по малко, се попарват предварително.

Голяма тенджера се пълни с вода и се слага да заври на огъня. Когато водата заври, доматите се пускат на партиди и се попарват за 5-6 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се оставят леко да изстинат, така че да не парят много, докато се белят.

 

Докато белите доматите, по - голяма част от сока и семките ще изтекат. Обелените домати се пасират с пасатор.

Тавата, в която ще се вари лютеницата, се слага върху печката и в нея се сипват всички съставки за марината, разбърква се добре.

Добавят се пасираните домати и се разбърква. Засилете огъня и от време на време хубаво разбърквайте.

През това време обелете патладжаните и чушките. Смелете ги заедно с морковите в машинка за месо или кухненски робот.

Когато доматеното пюре се сгъсти, добавете останалите зеленчуци и разбъркайте. Оставете да поври още 10-15 минути.

Махнете тавата от огъня и оставете да изстине за 10-15 минути. Разбърквайте от време на време. Ако искате лютеницата да е леко кремообразна може да я пасирате допълнително преди да напълните бурканчетата. Опитайте, за да проверите как е на сол. Добавете още сол на вкус или подправка, ако е необходимо.

Бурканите за лютеницата трябва да са сухи и чисти, както и капачките.

Поставете по няколко цели зрънца пипер във всеки буркан.

Внимателно напълнете бурканчетата до оформеното гърло. Не ги пълнете до горе. Леко притиснете с лъжица, за да изкарате въздуха от образувалите се балончета.

Преди да поставите капачката, почистете хубаво гърлото на буркана и затворете. Ако използвате винтови буркани, капачката не трябва да превърта.

Затворените буркани се слагат в голям съд, заливат се с топла вода и се слагат да заврат. Кипват се за 15-20 минути. Изважда се и се редят с капачките на долу.

 

Спорна работа!

 

ДЕСИ СЛАВЧЕВА

/личен готвач/

Поръчай микс подправки Поръчай микс подправки
Поръчай микс подправки

Искате ли да готвите бързо и вкусно? Искате ли използвате повече продукти, да изненадвате с нови аромати и текстури? Искате ли да превърнете ястията си в неустоим кулинарен шедьовър?

Резервирай личен готвач Резервирай личен готвач
Резервирай личен готвач

Искате ли да превърнете всеки повод и семеен празник в специално изживяване за вас и вашите гости? Искате ли просто да сте у дома и в същото време да се насладите на компанията на ваши приятели и роднини без да е нужно да готвите?

Поръчай торта Поръчай торта
Поръчай торта

Искате ли вкусна и красива торта за рождения си ден? Искате ли да зарадвате любим човек с прекрасен подарък?