Продукти за руби шоколадово  кремю 

  • 260 г прясно мляко
  • 260 г животинска сметана (35% масленост)
  • 8  жълтъка
  • 60 г захар
  • 240 г руби шоколад
  • 4 г желатин
  • 1 чл лиофилизирани малини
  • 1 чл микс подправки „Вдъхновение“

Продукти за лешникови платки ( 5бр. с диаметър 24 см)

 

1-ва смес

  • 345 г лешници без люспа
  • 195 г пудра захар
  • 150 г белтъци (на стайна температура)

2-ра смес (белтъчен меренг)

  • 195 г белтъци (на стайна температура)
  • 105 г бяла кристална захар
  • 60 г бяло брашно
  • 40 г краве масло

 

Продукти за руби ганаш "Монте" за декорация

  • 600 г животинска сметана (35% масленост)
  • 250 г руби шоколад
  • 1/4 чл червена боя за шоколад

 

Метод за приготвяне на руби шоколадовото кремю.

  1. Накиснете желатина в студена вода. Ако използвате желатин на прах, предварително го разтворете в 24 г вода (пропорция 1:6 желатин към вода).
  2. Сложете шоколада, подправките и лиофилизираните малини в купа с овално дъно.
  3. С ръчна бъркалка смесете жълтъците със захарта в огнеопорна купа.  Междувременно, в малка касерола кипнете млякото и сметаната. Без да прекъсвате бъркането на жълтъците, внимателно – на тънка струя, добавете млечната смес към яйчната. 
  4. Налейте темперираната смес в нова касерола и сгъстете на бавен огън за около 15 секунди или докато достигне 83 градуса Целзий.
  5. Свалете от котлона, разбъркайте, за да отнемете малко от температурата и през сито изсипете върху шоколада. 
  6. Добавете желатина и покрийте със стреч фолио.  
  7. Оставе за кратко, да се запари. 
  8. С помощта на пасатор емулсирайте кремюто до еднородна смес. 
  9. Покрийте със стреч фолио, охладете малко и приберете  в хладилник за поне 8 часа, най-добре за една нощ.  

Метод за приготвяне на руби ганаш.  

  1. Разтопете шоколада заедно с боята на водна баня. 
  2. Кипнете 200 г от сметаната и сипете към шоколада при непрекъснато бъркане. 
  3. След това добавете и останалата студена сметана. 
  4. Разбъркайте с ръчна бъркалка до получаването на хомогенна смес. 
  5. Покрийте със стреч фолио и прибирете в хладилника за няколко часа, докато се охлади.

Метод за приготвяне на лешниковите платки.

Пригответе първата смес.

  1. Смеляйте лешниците и пудрата захар в чопър до получаване на фина пудра. 
  2. Преместете в голяма купа постепенно добавете белтъците, разбърквайки до получаването на хомогенна смес.  

Пригответе втората смес.

  1. С миксер избийте белтъците до мека пяна, постепенно добавете кристалната захар и продължете да избивате до образуване на твърди връхчета.
  2. Добавете меренга и брашното към лешниковата смес и разбъркайте със силиконова шпатула до получаването на еднородна смес.
  3. Отделете малка част от тази смес в отделна купа и прибавете маслото. 
  4. Разбъркайте до пълното усвояване на маслото и върнете обратно към другата смес. Разбъркайте, докато смесите напълно всички съставки.
  5. От тази смес, върху хартия за печене с ринг оформете 5 платки с диаметър от 24 см.
  6. Печете в предварително загрята до 200 градуса Целзий фурна  до готовност.
  7. Оставете платките да се охладят.

Монтиране на тортата.

  1. Извадете охладеното кремю и го разбийте с миксера.
  2. Поставете  ринг за торта с 24 см диаметър върху подложката за торта, поставете ацетатна лента от вътрешната страна. 
  3. На дъното поставете първата платка, намажете с кремю. 
  4. По този начин наредете и разпределете останалите платки и кремю, като завършите със слой кремю.
  5. Приберете тортата във фризера за няколко часа.

Декорация.

  1. На средна скорост с миксера разбийте охладения руби ганаш до твърди връхчета. 
  2. Прехвърлете в пош с накрайник за декорация по ваш избор.
  3. Извадете тортата, освободете  от ринга и ацетатната лента и декорирайте с ганаш.

 

Успех!

 

Деси Славчева

/личен готвач/

Поръчай микс подправки Поръчай микс подправки
Поръчай микс подправки

Искате ли да готвите бързо и вкусно? Искате ли използвате повече продукти, да изненадвате с нови аромати и текстури? Искате ли да превърнете ястията си в неустоим кулинарен шедьовър?

Резервирай личен готвач Резервирай личен готвач
Резервирай личен готвач

Искате ли да превърнете всеки повод и семеен празник в специално изживяване за вас и вашите гости? Искате ли просто да сте у дома и в същото време да се насладите на компанията на ваши приятели и роднини без да е нужно да готвите?

Поръчай торта Поръчай торта
Поръчай торта

Искате ли вкусна и красива торта за рождения си ден? Искате ли да зарадвате любим човек с прекрасен подарък?