• 800 г обезкостена агнешка плешка или агнешки котлети
  • 2/3  чч прясно изцеден портокалов сок – 200 мл
  • 4 скилидки чесън
  • няколко стръкчета прясна мащерка
  • 2 сл масло
  • Зехтин
  • 1 портокал нарязан на кръгчета

За маринатa

  • сока на един портокал
  • 1 портокал нарязан на кръгчета
  • 50 мл бяло вино
  • 1/3 чл „Гергьовче“

Нарежете месото на четири  сравнително равни парчета. Изтънете месото, като разрязвате по дължина, без да прерязвате до дъно. Начукайте всяко парче с обратната страна на острието на  кухненския нож. Овкусете от двете страни, поръсвайки  „Гергьовче“. Разрежете портокала, на две и след това на полукръгове.

Наредете пържолите в дълбок съд, като между отделните редове слагате резенчета портокал и поливате с малко бяло вино. Накрая изстискайте сока от портокала за маринатата. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да се маринова за около час.

През това време, обелете и смачкайте скилидките чесън.

В тиган, на лек до умерен огън, загрейте 2 сл зехтин, сложете скилидките чесън и мащерката и щипка сол. Задушавайте около 5 минути, докато чесънът и мащерката пуснат от аромата си. Добавете няколо парчета портокал и ги запържете от всяка страна за по 2 - 3 минути. Сипете и портокаловия сок. Оставете да ври на слаб огън за няколко минути. Прехвърлете в купа.

Извадете пържолите от марината и ги подсушете с домакинска хартия. В тиган с дебело дъно  сложете 1 супена лъжица зехтин и  малка бучка масло с големината на супена лъжица.

Внимателно запечатайте пържолите от двете страни за по около 2-3 минути в нагорещен тиган. Наредете всички пържоли отново в тигана, сложете още 1 сл зехтин и малка бучка масло. Полейте с маринатата и покрийте с капак. Пържолите ще си пуснат допълнително течност. Задушавайте около 20-30 минути на ниска температура, като внимавате да не изври течността. При нужда сипете малко от портокаловата течност.  Месото е готово, когато го боцнете с вилица и от него излиза бистър сок. Махнете капака и оставете течността да изври напълно. Извадете месото в затоплена чиния за сервиране.

Оберете по-едрите, загорели остатъци от тигана и сипете портокаловата смес в тигана. Оставете да ври на умерен огън, докато се редуцира.

Сервирайте месото с гарнитура според вашия вкус или със задушени картофи и малко от редуцирания сос.

 

Да ви е сладко,

 

ДЕСИ СЛАВЧЕВА

/личен готвач/

Поръчай микс подправки Поръчай микс подправки
Поръчай микс подправки

Искате ли да готвите бързо и вкусно? Искате ли използвате повече продукти, да изненадвате с нови аромати и текстури? Искате ли да превърнете ястията си в неустоим кулинарен шедьовър?

Резервирай личен готвач Резервирай личен готвач
Резервирай личен готвач

Искате ли да превърнете всеки повод и семеен празник в специално изживяване за вас и вашите гости? Искате ли просто да сте у дома и в същото време да се насладите на компанията на ваши приятели и роднини без да е нужно да готвите?

Поръчай торта Поръчай торта
Поръчай торта

Искате ли вкусна и красива торта за рождения си ден? Искате ли да зарадвате любим човек с прекрасен подарък?